Ministrul Energiei, Anton Anton, spune cã termocentralele care functioneazã pe bazã de cãrbune sunt retehnologizate. Într-un interviu acordat AGERPRES acesta îsi sustine punctul de vedere cu privire la minele de cãrbune, spunând cã nu vor fi închise.
„Anul acesta cred cã cele douã combinate mari, Oltenia si Hunedoara, se stabilizeazã cumva, adicã nu încep sã aibã probleme decât dacã începem sã ne bãgãm în seamã. Nu cred cã trebuie sã facem asa… stire din faptul cã nu avem vagoane ca sã transportãm cãrbunele. Asta este o chestie de afacere, de business… Este o relatie contractualã dintre douã firme, nu este o relatie care sã vinã sã… Noi ne-am obisnuit sã ne plângem, sã nu respectãm niste contracte. Eu vreau sã impun respectarea tuturor contractelor. Important este sã întelegem cã în aceastã strategie cãrbunele în România nu poate fi eliminat. Eu n-am cum sã-l elimin. Polonia nu-l eliminã. Alte tãri din Europa nu-l eliminã, de ce sã-l elimin eu, am fãcut eforturi. Centralele pe cãrbune sunt la standarde internationale. A, cã se modificã standardele, cã o sã fie ceva mai complicat, cã o sã trebuiascã sã curãtãm mai mult gazele de iesire din termocentrale, super, o sã facem si chestia asta”, a spus ministrul Energiei, Anton Anton, în interviul acordat pentru AGEPRES.
Ministrul vrea retehnologizarea, ÎN CONTINUARE, a termocentralelor care produc energia pe bazã de cãrbune. În plus, sustine cã s-au alocat miliarde de euro pentru retehnologizãrile de pânã în prezent. „Pãi am bãgat un miliard de euro în retehnologizarea termocentralelor, cum nu s-a fãcut? Ba sunt (conforme cu cerintele de mediu-n.r.), am bãgat un miliard de euro si sunt conforme. Nu sunt conforme cu cerintele pe care Comisia, între timp, vrea sã le impunã pentru anii viitori”, a mai spus ministrul în acelasi interviu. Mintia este un exemplu clar al unei termocentrale care nu s-a conformat la cerintele de mediu. Aici nu s-a relizat nicio investitie. Mai mult, termocentrala îsi joacã ultima carte în instantã. În anul 2015 Garda de Mediu a dispus suspendarea activitãtii tocmai pentru neconformarea la cerintele de mediu. Ministrul sustine, însã, cã vor mai fi alocate fonduri pentru retehnologizarea termocentralelor. Circa vreo 100 de milioane de euro.
”E o luptã. Eu sunt ecologist, mã bat pentru protectia mediului. Dar mã bat rational. Vin si spun: sigur cã da, nu vreau sã arunc în atmosferã sã schimb clima. Clima s-a schimbat din cauza noastrã, nu vreau sã contribui la chestia asta. Vreau sã mã aliniez politicilor europene în totalitate, dar dati-mi si mie voie sã mã aliniez în ritmul meu. Nu puteti sã-mi spuneti mie: frate, de mâine implementezi ceva ce noi credem cã se poate. Sigur cã da, implementez, dacã voi îmi dati toti banii, calup, eu implementez mâine, desi tehnic nu se poate, cã toatã lumea va trebui sã facã treaba asta”, a mai spus ministurl în interviul acordat pentru AGERPRES.
Demnitarul spune cã va lupta pentru mentinerea termocentralelor pe bazã de cãrbune, însã nu va cere derogãri de la Comisia Europeanã. Îsi va impune punctul de vedere.
“Eu nu cer derogãri. Eu nu mã duc la Comisia Europeanã sã cer derogãri. Eu mã duc si spun: ãsta e planul meu si asta pot eu sã fac, asta nu înseamnã derogare, asta înseamnã cã mã duc cu niste studii, documentat si spun asta pot sã fac. Pe mine mã deranjeazã cã toatã lumea are senzatia cã mergem la Comisia Europeanã si ne rugãm de ei. Nu, nu! Suntem membri în Uniunea Europeanã cu aceleasi drepturi pe care le are toatã lumea si membri rationali si, cum sã vã spun, responsabili. Nu suntem asa, acolo, de formã si de umpluturã. Merg cu urmãtorul argument: asa cum vreti, centralele le-am retehnologizat, am bãgat o groazã de bani în ele si ele functioneazã cu cãrbunele nostru. Ele, ca sã obtinã performantele pe care le doreste Comisia Europeanã din punctul de vedere al emisiilor de noxe, mai au nevoie de încã o etapã de retehnologizare, care nu mai este atât de grea ca cea care a fost fãcutã pânã acum, aia a fost cea mai grea. Dupã pãrerea mea, peste alti câtiva ani o sã aibã nevoie de o nouã etapã de retehnologizare, adicã partea tehnologicã avanseazã permanent, pentru cã aceste cerinte ale Uniunii Europene nu sunt pe vorbe, ci pe tehnologii pe care le-a demonstrat cineva undeva. Deci se pot face. Noi venim si facem o analizã din punctul de vedere al costurilor si al capabilitãtilor sã vedem cum putem sã facem”, a mai subliniat ministrul Energiei, Anton Anton.
Ministrul va sustine în fata Comisiei Europene cã nu va închide nicio unitate minierã.
”Asa cum v-am spus, la strategia nationalã va trebui sã începem cu o viziune, iar în cadrul acestei viziuni eu am douã lucruri la care tin. Unu: cã România este un stat binecuvântat si avem de toate si vrem sã folosim în mod rational tot ce avem si sã facem o politicã de exploatare durabilã a resurselor pe care le avem, asta este a doua idee. Pentru cã am spus si o s-o mai spun de nu stiu câte ori, mi-a plãcut sã citesc istorie: România a tinut un rãzboi cu petrolul si nu mai are. S-a terminat rãzboiul si nimeni nu vine sã-i spunã României: draga mea, sãraca de tine, noi am fãcut rãzboiul pe petrolul tãu, hai sã-ti dãm niste compensatii. Nu, dimpotrivã”, a mai declarat ministrul pentru AGERPRES, pe marginea acestui subiect.
Ministrul Energiei a declarat în Parlament cã nu va închide nicio unitate minierã, chiar dacã acestea sunt neprofitabile.
Monika BACIU