Consilierii locali de la Petrosani au discutat despre supraimpozitarea clãdirilor aflate într-o stare avansatã de degradare. Existã o reglementare în Codul Fiscal care prevede supraimpozitarea clãdirilor degradate, însã este greu de aplicat.
“Am avut o idee cu supraimpozitarea clãdirilor care nu sunt finalizate sau se aflã într-o stare proastã. Dl Secretar ne-a spus cã se intereseazã la Prefecturã”, a spus consilierul local Mihai Barbu. Proprietarii clãdirilor care sunt lãsate în paraginã pot fi taxati drastic, însã este dificil. Conform Codului fiscal se pot supraimpozita pânã la 500% clãdirile care sunt lãsate în paraginã.
“Se poate adopta numai pentru anul viitor. Este un pic mai complicat. O astfel de hotãrâre trebuie sã aibã si o anexã exact cu clãdirile si criterii… Nu este imposibil dar nu se poate aproba pentru anul acesta”, a spus Adrian Negoe, secretarul Primãriei Petrosani.
Consilierul loacl Valeriu Butulescu a prezentat o situatie din Polonia. Acolo, proprietarii care nu îsi întretin clãdirile sau terenurile sunt supraimpozitati, iar în cazul neachitãrii taxelor, administratiile locale pot cumpãra bunurile.
“Mi-am adus aminte de o metodã folositã de administratia publicã din Polonia, chiar cu succes. Legat si de posibilitatea de a aplica suprataxe care sunt neglijate, poloneziI au aplicat impozit pe teren, mãrit, mai ales la unitãtile care aveau mai mult teren decât era cazul, fortându-le în felul acesta sã îl înstrãineze, primãriile fiind ele beneficiare, cumpãrând teren de la unitãtile care aveau restante”, a exemplificat Valeriu Butulescu. Numai cã legile românesti diferã de fatã de cele poloneze. Codul Fiscal oferã posibilitatea consiliilor locale de a majorã cu pânã la 500 la sutã a impozitului pe clãdirile si terenurile neîngrijite.
Monika BACIU