Victor Grigorescu: “Va exista energie produsã din cãrbune în urmãtorii 15 ani (…) aceastã cantitate se va restrânge”

Fostul ministru al Energiei, Victor Grigorescu, spune cã si în urmãtorii 15 ani, energia produsã pe bazã de cãrbune va exista, însã în limite mult mai mici. Fostul ministru reia problema Complexului Energetic Hunedoara, care se confruntã cu grave deficiente de mediu.
“Va exista energie produsã din cãrbune în urmãtorii 15 ani însã dupã cum decurg negocierile de la Bruxelles cu privire la noua legislatie în sectorul energetic, este probabil cã aceastã cantitate se va restrânge. Dupã 2020 trei lucruri apasã sectorul carbonifer: pretul mare al emisiilor de gaze cu efect de serã, limitarea emisiilor de CO2 per KWh si epuizarea orelor de functionare a grupurilor energetice sau expirarea vechilor autorizatii de mediu. În aceste conditii, este posibil ca si atunci când vom putea produce energie din cãrbune sã ne coste uneori atât de mult cã nu vom avea din ce plãti”, scrie Victor Grigorescu, pe pagina sa de socializare.
La Complexul Energetic Hunedoara situatia e criticã.
La Mintia nu au fost realizate investitiile de mediu, aceasta riscând sã fie închisã printr-o decizie a instantei. “Ne-am întrebat în 2016 ce face România dacã politicienii ei nu pot sã apere interesele industriei carbonifere, dacã si noi si polonezii si grecii vom pierde în aceastã dezbatere la Bruxelles? Strategia energeticã nationalã din 2016 a luat în calcul ce tehnologii ar putea sã aparã în loc si la ce costuri. Planul de salvare a Complexului Energetic Hunedoara din 2016 prevede mentinerea ambelor platforme industriale de la Mintia si Paroseni, cu un ajutor de stat compatibil cu regulile UE, în ideea cã se vor construi acolo noi grupuri energetice. Putem sã ne facem cã nu vedem, sã zicem cã nu se întâmplã nimic! Si mai rãu încã, putem sã pretindem cã avem bani de investitii si cã suntem gata sã le facem! Nimic nu ar fi mai rãu însã decât sã mintim oamenii cu bunã stiintã si sã le înselãm sperantele. În loc sã cãutãm cu adevãrat solutii, lãsãm lucrurile la voia întâmplãrii”,  mai spune sursa citatã.
Monika BACIU

Advertisements

4 comentarii la „Victor Grigorescu: “Va exista energie produsã din cãrbune în urmãtorii 15 ani (…) aceastã cantitate se va restrânge”

 • 13 februarie 2018 la 20:01
  Permalink

  Termocentrala Paroseni este moderna iar din vara va indeplini toate conditiile de Mediu , acum mai trebuie investitiile promise anul trecut de guvernul PSD – ALDE la EM Livezeni si EM Vulcan pentru a deveni rentabila huila din valea jiului .

 • 13 februarie 2018 la 21:26
  Permalink

  Ministrul Grigorescu, a fost dupa parera mea, printre putinii ministri ai energiei din ultimii 27 de ani, sau poate chiar singurul, care a inteles perfect problemele acute din domeniul energiei. Insa timpul mult prea scurt in care a fost ministru, nu i-a permis sa duca la bun sfarsit strategia sa de reabilitare a sectorului energetic, strategie care se intindea cel putin pe termen mediu. Au venit apoi la putere populistii si demagogii de la PSD, care nu au…..absolut nici o strategie, fac numai promisiuni nesustinute de…..realitate si nu numai in domeniul energiei!

 • 13 februarie 2018 la 22:50
  Permalink

  Nu esti singurul care crezi asta. Subscriu. In plus a avut si o echipa competenta care a cunoscut si realitatile si posibilitatile.
  SIEG-ul pentru CEH a fost proiectul lor. Un proiect realist pe care actualii l-au ingropat, sau cel putin l-au blocat.
  E simplu, nu erau politruci. Fara populisme.
  Acum, haos total, nicio viziune, niciun proiect concret, realist, niciun demers, niciun rezultat.
  Nu sunt in stare nici macar sa continue proiectul echipei lui Grigorescu, nicidecum sa puna in loc ceva mai bun. Se vede asta de pe Marte!

 • 15 februarie 2018 la 14:06
  Permalink

  M? dac? cât a?i vrea s? ?in? 1000 de ani

Comentariile sunt închise.