Blocul cu probleme din Lupeni va fi reabilitat în cadrul proiectului Bahtalo. Proiectul în valoare de 270 de miliarde de lei vechi a fost semnat, iar în cadrul lui si blocul a cãrui etaj s-a prãbusit la finele anului trecut va fi reabilitat.
“În acest proiect au fost incluse mai multe obiective si printre ele se aflã si acel bloc, ce urmeazã a fi reabilitat. Va fi reabilitat în proportie de 80%. Mai avem fosta policlinicã din municipiul Lupeni unde avem o clãdire istoricã si aceasta va fi reabilitatã. Aceste lucruri pe care le facem sunt tot pentru cetãtenii municipiului Lupeni. Vom avea si echipe de doctori, consilieri, psihologi”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
„Proiectul ,,BAHTALO . Împreunã combatem sãrãcia si discriminarea” are ca obiect eradicarea sãrãciei. Proiectul pentru lupenenii aflati în categoria beneficiarilor are o valoare de 270 de miliarde de lei vechi si se adreseazã unui numãr de 960 de persoane,din municipiul Lupeni din care 381 de etnie romã. Proiectul se va desfãsura pe o perioadã de 36 de luni, adicã pânã în anul 2020.
“Prin acest proiect ajutãm 1000 de oameni sã se integreze/reintegreze în societate, sã facem în asa fel încât copiii sã meargã la scoalã, pãrintii lor sã se reorienteze profesional. Se vor înfiinta inclusiv firme în cadrul acestui proiect. Vor fi sute de copii care vor primi, zilnic, mese calde, vor fi tabere, excursii, si multe alte activitãti”, a mai spus sursa citatã.
Potrivit reprezentantilor administratiei locale, proiectul prevede mãsuri de protectie socialã pentru persoanele incluse în grupul tintã. Totodatã, beneficiarii proiectului vor mai avea parte de cursuri de educatie si de formare profesionalã, dar si de mãsuri de ocupare a unui loc de muncã, de conditii decente de cazare în locuinte, de acces la sãnãtate, asistentã juridicã si antreprenorialã.
Toate aceste mãsuri au ca scop reducerea numãrului de persoane aflate în risc de sãrãcie si excluziune socialã în comunitate.  O parte din sumã va fi alocatã pentru modernizarea fostei clãdiri a Stomatologiei. Aici vor fi asigurate serviciile medicale pentru cetãteni.  O altã componentã a proiectului finantat din fonduri europene  prin POCU vizeazã reabilitarea unui imobil din localitate. Este vorba de imobilul care în toamna anului trecut a fost evacuat dupã ce plafonul unei locuinte s-a prãbusit.
Monika BACIU