O lege europeanã a fost adoptatã la Strassbourg. Aceasta prevede reducerea emisiilor de CO2 din industrie în Uniunea Europeanã. Parlamentul European vrea astfel sã se implementeze angajamentele din Acordul de la Paris privind schimbãrile climatice.
România si Bulgaria au primit o derogare de la interdictia de a folosi un fond nou creat din schema UE de comercializare a emisiilor pentru a moderniza sistemele centralizate de încãlzire cu combustibil fosil.
“Legea prevede o crestere a reducerii anuale a certificatelor pentru emisii de carbon tranzactionabile plasate pe piatã cu 2,2% din 2021, comparativ cu 1,74% cum este planificat acum. Acest factor va fi analizat permanent pentru a putea evalua cresterea lui cel mai devreme pânã în 2024. De asemenea, legea impune dublarea capacitãtii rezervei de stabilitate a pietei ETS pentru a elimina certificatele aflate în exces pe piatã; când aceastã rezervã se va activa, va absorbi pânã la 24% din certificatele aflate în surplus, în fiecare an de tranzactii din primii patru, crescând pretul acestora si oferind motive suplimentare de reducere a emisiilor”, informeazã Agerpress.
Fondul nu poate fi folosit pentru centralele pe carbune
Potrivit legii europene, va exista un fond de modernizare. Acesta nu va putea fi utilizat pentru proiectele care implicã cãrbunele. Exceptie face încãlzirea centralizatã în cele mai sãrace state membre – state cu un PIB pe cap de locuitor mai mic de 30% din media UE în 2013. În acest context, prin derogare vor beneficia România si Bulgaria. Cele douã state vor putea utiliza fondul pentru modernizarea instalatiilor care produc electricitate pe bazã de cãrbune, în perioada 2021-2030, faza a 4-a a ETS. Însã dacã cele douã state vor utiliza acest fond pentru a-si moderniza sistemele bazate pe combustibili fosili, vor fi obligate sã foloseascã un numãr echivalent de certificate gratuite pentru investitii în surse de energie de alt tip.
Monika BACIU