Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva propune vizitatorilor, în luna februarie 2018, o nouã piesã în cadrul actiunii intitulate „Exponatul lunii”, piesã ce poate fi admiratã în spatiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
Exponatul lunii februarie face parte din colectiile de istorie ale institutiei noastre, intrând în patrimoniul MCDR la 1 ianuarie 1954, împreunã cu alte piese ce s-au constituit într-o donatie cuprinzând mai multe obiecte din inventarul fostei bresle a olarilor din Hateg, alãturi de originalul diplomei, scris pe pergament si având pecetea atârnatã, caietul cu numele olarilor, cartea de judecãti si pedepse, lada breslei, unelte, oale, stampila breslei si roata olarului.
Datând de la anul 1776 si confectionatã din lemn sculptat si pictat, tabla breslei olarilor din Hateg este traforatã în formã de „cruce cu raze”, sau, dupã alte interpretãri, de „inimã stilizatã”. Pe una dintre fete este reprezentat Tatãl ceresc dând viatã din lut omului, având deasupra inscriptia „când au fãcut Dumnezeu pe Adam”, iar dedesubt „A. 7284”, adicã 1776 dupã Hristos, cel mai probabil anul în care tabla a fost zugrãvitã.
Pe cealaltã fatã a tablei este reprezentat un ulcior, un „pieptene” (unealtã în formã de echer, întrebuintatã de olari la netezitul pe carigã, al oalelor) si o „carigã” (utilaj olãresc, compus  din douã discuri rotunde, de lemn, unul mai mic sus si altul mai mare jos, unite printr-un ax perpendicular care se învârteste pe un suport. Pe discul de sus se pune lutul destinat modelãrii oalelor, iar cel de jos, sub actiunea picioarelor, dã aparatului o miscare circularã, ajutând olarul sã-si facã produsele), alãturi de trei reprezentãri florare (lalele), patru sori reprezentând cele patru anotimpuri si câteva stele pe fond, alãturi de semnãtura celui care a fãcut-o: „Popa Simion Zugravu”.
Piesa a fãcut parte, în cursul anului 2017 dintr-o expozitie colectivã, intitulatã „Bresle transilvãnene – Istorie si simbol”, organizatã de Muzeul Tãrii Fãgãrasului „Valer Literat” în colaborare cu Muzeul National de Istorie a României, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Muzeul National Brukenthal, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva si Muzeul de Istorie Sighisoara.
Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva