Contributii sau salarii aproape imposibil de plãtit, dosare penale, functionare pusã sub semnul întrebãrii, sunt doar câteva din problemele majore cu care se confruntã Complexul Energetic Hunedoara.
Trecerea contributiilor din sarcina angajatorului în cea a angajatului îi poate lãsa pe salariatii Complexului Energetic Hunedoara fãrã salarii, iar conducãtorilor societãtii le-ar putea aduce un dosar penal. Neplata contributiilor fiscale este faptã penalã, potrivit noului Cod Fiscal.
Angajati fãrã salarii?
Pânã la finalul acestei luni, Complexul Energetic Hunedoara trebuie sã achite contributiile sociale ale salariatilor. Numai cã existã o problemã. Nu sunt bani! Plata contributiilor i-ar putea lãsa pe salariati fãrã lefuri, în timp ce neplata contributiilor le-ar putea aduce conducãtorilor societãtii un dosar penal.
“Am avut o serie de întâlniri la Camera de Industrie, cu domnul Iulian Iancu, cãruia i-am adus la cunostintã toate problemele mari cu care se confruntã Complexul Energetic Hunedoara, si anume, necesitatea prelungirii rapide a serviciilor de sistem, problemele mari generate de transferul contributiilor de la angajator la angajat, care ne vor duce în situatia în care aceste contributii nu vor putea fi virate decât de la exploatãrile care au ajutor de stat si astfel ne pun în situatia de a avea o problemã în ceea ce priveste plata salariilor. Nimeni nu îsi va asuma doar plata salariilor si neplata contributiilor pentru cã în momentul de fatã acest lucru este penal”, a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
Presedintele Consiliului de Administratie al CEH, Stamin Purcaru, sustine cã se doreste plata contributiilor, însã se va face o analizã în acest sens. Veniturile societãtii sunt reduse din cauza preturilor mici la care se tranzactioneazã energia pe bursã.
“Mâine avem o întâlnire cu directorul general la Bucuresti sã facem o analizã. În principiu, noi dorim sã le plãtim. Nu se pune problema de a nu dori. Veniturile sunt conditionate de pretul de vânzare a MWh si, din nefericire pentru noi, preturile sunt foarte jos. Veniturile se fac din vânzare, iar vânzarea are la bazã pretul si cantitatea si în conditiile astea nu mai este ianuarie de anul trecut, când s-a fãcut profit si când cineva spunea ce management de succes avem. Ãsta e managementul care depinde de reglementãri. Dorinta este sã plãtim, dar trebuie sã facem o analizã”, a declarat Stamin Purcaru, presedintele Consiliului de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara.
Cei de la sindicat spun cã la nivel de Guvern se cunosteau toate aceste repercusiuni pe care Codul Fiscal le va avea asupra societãti energetice.
“Contributiile nu vor putea fi plãtite. Noi am mai spus asta. Noi nu am fost de acord cu trecerea acestor contributii. Am transmis premierului Tudose, am transmis doamnei ministru Lia Olguta Vasilescu cã acest lucru se va întâmpla la Complexul Energetic Hunedoara. Lucrurile erau stiute de ei. În compania asta, salariile trebuie plãtite si activitatea trebuie continuatã. Perioada care vine e una extrem de grea. Riscul de a ne trezi cã nu ne sunt plãtite contributiile, riscul de a ne trezi cu termocentrala Mintia opritã, riscul de a nu asigura cantitatea de cãrbune necesarã functionãrii celor douã termocentrale sunt elemente care caracterizeazã situatia de fatã a Complexului Energetic Hunedoara si posibilitãti iminente de nemultumiri sociale. Nu consider cã în România centenarului si în România anului 2018, un angajat pentru munca prestatã sã nu beneficieze de drepturile salariale si de plãtile prevãzute în contractul colectiv de muncã”, a mai spus Darius Câmpean.
Contributiile salariatilor de la CEH se ridicã la peste 3 milioane de lei lunar, în conditiile în care pentru angajatii de la minele Lupeni si Lonea, dãrile sunt suportate din ajutorul de stat.
“Va fi mai greu având în vedere faptul cã noi eram în urmã cu plata contributiilor. Stopajul la sursã l-am plãtit, dar la contributii avem restante. Sperãm sã ne ajute si vremea în trecerea pragurilor. Apoi nu stiu. Pentru salariatii de la Lupeni si Lonea contributiile se plãtesc din ajutorul de stat. Suma pe care o avem de plãtit pentru ceilalti angajati este de peste 3 milioane de lei. Va fi greu, dar sperãm sã ne ajute si preturile de pe piata de energie”, a declarat, în urmã cu câteva sãptãmâni, Viorel Stancu, directorul general al CEH.
Urgentarea SIEG
Sindicalistii cer si urgentarea procedurilor privind acordarea ajutorului de tip SIEG. Numai cã reprezentantii salariatilor au o altã viziune asupra acestui ajutor, fatã de varianta de lucru de la minister. Sindicalistii vor douã grupuri la Mintia, în timp ce la minister se discutã pe varianta unui singur grup. “Am cerut urgentarea SIEG asa cum îl vedem noi, douã grupuri la termocentrala Mintia si rezolvarea problemelor de mediu acolo si un grup la termocentrala Paroseni. Am solicitat cã în momentul separãrii, dacã acest lucru se va face, sã gãsim o formã prin care entitãtile energetice sã preia cãrbune de la entitãtile miniere, pentru cele douã (Vulcan si Livezeni – n.r.) cu recunoasterea pretului de productie. Este o problemã destul de complicatã”, a mai spus Darius Câmpean.
Productie si dupã 2018 pentru minele Lupeni si Lonea?
O altã variantã propusã de sindicalisti constã în prelungirea activitãtii de productie a minelor Lupeni si Lonea si dupã anul 2018. Încã nu existã un rãspuns oficial de la Comisia Europeanã privind prelungirea productiei pânã la finalul acestui an.
“Pentru a asigura necesarul de productie am avut o discutie destul de amplã pentru prelungirea acordãrii ajutorului de stat cu productie si dupã anul 2018, implicã si modificarea regulamentului 787. Acel regulament expirã anul acesta si vom vedea ce trebuie fãcut. Noi vrem prelungirea aceasta din mai multe motive, din punct de vedere social, din punct de vedere al asigurãrii productiei de cãrbune”, a mai spus sursa citatã.
“Nu poti sã discuti altceva cu Comisia Europeanã pânã nu termini discutia pe care ai avut-o. Lucrurile trebuie analizate, nu sunt simple si trebuie sã ne punem la masã. Lucrurile trebuie analizate cu întelepciune, sã vedem ce câstigãm, ce pierdem, sã nu riscãm sã pierdem totul, la un moment dat”, a declarat Stamin Purcaru.
Nici pânã în prezent, Comisia Europeanã nu a trimis un rãspuns legat de prelungirea activitãtii de productie de la mina Lupeni, însã sindicalistii sustin cã tehnic oficialii europeni au dat un aviz pozitiv. “Prelungirea pentru mina Lupeni e venitã, dar e o problemã legatã de o interpretare privind regresivitatea întregului ajutor de stat. Aici s-au cerut explicatii suplimentare. Intrarea Lupeniului si Lonea în aceastã schemã de ajutor de stat nu a mai creat regresivitatea asteptatã. A fost un plus de cheltuialã. Tehnic, avizul este pentru functionarea exploatãrii miniere”, a mai subliniat Darius Câmpean. Sunt doar câteva din problemele cu care se confruntã Complexul Energetic Hunedoara. Societatea nu a mai înregistrat veniturile din iarnã anului trecut, atunci când preturile la energie erau de 700 de lei/MWh.
Monika BACIU