Lucrãrile hidrotehnice din Defileul Jiului trebuie oprite. Este o decizie a instantei, însã ecologistii au cerut ajutor institutiilor statului. Prefectul de Hunedoara, Fabius Kiszely spune cã a convocat o întâlnire, dar, desi nu a participat la cea de la Gorj în care s-a discutat functionarea sau nu a hidrocentralelor, situatia nu este fãrã iesire.
Crede acum cã ar trebui delimitate corect granitele ariilor protejate. În schimb, prefectul sustine clar cã poate verifica doar legalitatea, nu si oportunitatea acestor lucrãri.
„Am înteles cã se discutã modificarea limitelor ariilor protejate. Am convocat o actiune la nivelul judetului Hunedoara, pentru cã avem probleme referitor la ce înseamnã ariile protejate, mai exact limitele lor. Urmeazã ca fiecare UAT ( n.r. Unitatea Administrativ Teritorialã) sã îsi spunã punctul de vedere si sã vinã cu propuneri în acest sens. În ce priveste Defileul Jiului, chestiunile sunt dincolo de ce înseamnã Prefectura Hunedoara sau Gorj. Cred cã aici o implicare majorã ar trebui sã aibã Ministerul Mediului, Directia Biodiversitate”, a precizat Fabius Kiszely, prefectul judetului Hunedoara.
Autorizatia de constructie a Microhidrocentralelor din Defileul Jiului a fost anulatã în instantã. Potrivit portalului, în 14 decembrie 2017, Curtea de Apel Bucuresti: „Respinge exceptia tardivitãtii invocãrii exceptiei de nelegalitate. (…) Anuleazã autorizatia de construire emisã de Consiliul Judetean Hunedoara si autorizatia de construire emisã de Consiliul Judetean Gorj”. Asta înseamnã cã lucrãrile ar trebui sã fie întrerupte.
Ecologistii de la Agent Green, care au luptat pentru asta, au crezut cã au obtinut definitiv încetarea lucrãrilor si sperã sã nu porneascã niciodatã aceste hidrocentrale, însã, existã deja petitii care cer sprijin autoritãtilor din cele douã judete, pentru ca Hidroelectrica sã nu porneascã lucrul.
Autoritãtile statului român cautã acum solutii pentru punerea în conservare a lucrãrilor. în conditiile respectãrii legii si obtinerii autorizatiilor necesare, aceasta fiind singura solutie pânã la comunicarea motivãrii instantei, act ce ar permite societãtii stabilirea urmãtorilor pasi pentru deblocarea proiectului de la Bumbesti-Livezeni.
Pânã acum au fost investite sume uriase în aceste douã amenajãri de pe teritoriul judetului Hunedoara si cea de pe Gorj. Cifrele aratã cã lucrãrile care au fost realizate sunt aproape gata si cã acum se mai fac doar lucrãri de echipare si montare a instalatiilor în centrale. Pânã în data de 31.12.2016, valoarea totalã a lucrãrilor a fost de 619.837.480 de lei, devizul total general fiind de peste 100 de milioane de euro.
În afara celor douã tunele din defileu, investitia este completatã de un baraj cu microhidrocentralã amplasat la Livezeni, la intrarea în defileu, care permite acumularea unui volum de apã de 130.000 mc, precum si de o centralã suprateranã echipatã cu 3 grupuri Francis, pentru un debit total instalat de 36 mc/s, si putere instalatã de 40,5 MW. Complexul energetic, dacã va fi vreodatã finalizat, va avea o capacitate anualã de 259 GWh.
Diana Mitrache