Instanta urmeazã sã dea verdictul într-un dosar în care, în centrul atentiei, este fostul prefect al Judetului Hunedoara Costel Alic, dar care are ca scop clarificarea situatiei zãcãmântului pur de cuart de la Uricani.
Curtea de Apel Bucuresti a încheiat judecarea apelului din dosarul de delapidare al fostului prefect al judetului Hunedoara, Costel Alic si urmeazã sã se pronunte în 15 februarie.
Initial, termenul a fost sãptãmâna trecutã, dar s-a amânat pronuntarea. În primã instantã, la Tribunalul Bucuresti, fostul prefect al judetului nostru a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare si pe o perioadã de doi ani i s-a interzis exercitarea anumitor drepturi civile. Instanta a stabilit cã fostul prefect este acuzat de constituirea de grup infractional organizat, alãturi de Teodor Nicolãescu, fost presedinte al Bãncii Române de Scont (BRS), Rãzvan Haritonovici, fost presedinte al Astra Asigurãri SA, Lucian Burghelea, fostul sef al biroului plasamente de la Astra Asigurãri.
Costel Alic a garantat un împrumut la banca sus amintitã cu zãcãmântul pur de cuart de la Uricani, în calitatea sa de administrator al Romcuart, societate care avea licenta de exploatare a acestuia.
De când s-a întâmplat asta, cel mai pur zãcãmânt de cuart din Europa nu a mai putut fi exploatat, iar primarul din Uricani, Dãnut Buhãescu chiar spunea cât de importantã ar fi reluarea exploatãrii zãcãmântului.
Afacerea cuartului din cariera Siglãu-Uricani a început în anul 1999, când SC “Construct Grup International” SRL a cumpãrat fabrica ce procesa zãcãmântul contra sumei de 250.000 de lei. Acum, însã, cariera este lãsatã în paraginã, pentru cã nimeni nu a mai putut intra acolo, iar fabrica nici nu mai existã. Acolo, însã, se gãseste cel mai pur zãcãmânt de cuart din Europa si al treilea, din punctul de vedere al calitãtii, din lume, zãcãmântul fiind estimat la 40-45 milioane de dolari.
În procesul al cãrui deznodãmânt ar putea fi aflat luna aceasta, s-au constituit nu mai putin de 19 pãrti civile, printre care Astra Asigurãri, SC Cuart SA Uricani si SC Romcuart SRL, care solicitã recuperarea prejudiciului. Dosarul a fost trimis în judecatã în anul 2010, dupã ce în 2002 ar fi început anchetã în acest loc. Instanta a decis la termenul de la 15 ianuarie si apoi la cel din 1 februarie 2018 sã amâne pronuntarea. Termenul urmãtor este fixat în 15 februarie. Costel Alic a primit la prima instantã 3 ani cu executare.
Diana Mitrache