Prioritãtile Ministerului Energiei în perioada urmãtoare vor fi legate în special de investitii în rezolvarea problemelor de mediu la termocentralele pe cãrbune, extrem de importante pentru sectorul energetic românesc, dar si pe rezolvarea procedurilor de infringement cu Comisia Europeanã, a declarat, joi, ministrul Energiei, Anton Anton.
„Am planuri simple: programul de guvernare si, în cadrul programului de guvernare, vreau ca cetãtenii sã simtã cã existã un Minister al Energiei care se ocupã de ei”, a arãtat ministrul.
Potrivit ministrului, în programul de guvernare, se pune accent pe productia de energie pe cãrbune întrucât acolo sunt cele mai mari probleme, datoritã poluãrii, pentru care România riscã proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.
„De-asta ne-am concentrat, la nivel de primã urgentã, sã vedem ce putem face ca sã scãdem poluarea. Eu nu am de gând sã închid mine, termocentrale pe cãrbune. România are un mix energetic si cel putin o treime provine din cãrbune. Eu ce sã fac acum, sã renunt la toate facilitãtile pe care le am pentru cã vezi, Doamne, nu stiu ce trebuie sã fac. Sigur cã vreau sã le eficientizez. Asta va fi prima preocupare pe care o am. Vreau sã vãd care e planul si cum o sã facem sã scadã poluantii”, a sustinut Anton.
El a amintit cã Ministerul Energiei va pregãti o strategie nationalã a acestui sector, împreunã cu Ministerul Mediului.
„Existã un fel de listã de urgente care începe cu infringementurile pe care le avem de la Comisia Europeanã. Si acolo trebuie sã mã duc din nou în Parlament, îmi pare rãu, de unde am plecat, sã le spun „Fratilor, vedeti cã am o hârtie, la voi, aci, un document, cã trebuie sã-l aprobãm”. Asta e prima urgentã pe care o am, dacã vreti sã stiti”, a precizat ministrul.