Sute de elevi din Petrila au beneficiat de consultatii medicale. Pe raza localitãtii functioneazã trei cabinete medicale scolare, unul fiind înfiintat chiar anul trecut. Initiativa a luat nastere pe vremea când Vasile Jurca era viceprimarul localitãtii.
Autoritãtile locale de la Petrila au organizat mai multe concursuri pentru ocuparea posturilor de medici. În zadar. Au gãsit însã o solutie de mijloc. Au încheiat parteneriate de colaborare cu medicii de familie din localitate, astfel încât sã le poatã asigura elevilor asistenta medicalã. Numai anul trecut, pragul cabinetelor medicale scolare a fost trecut de peste 300 de elevi.
“În baza HCL 40/2013 privind înfiintarea de cabinete medicale scolare, în anul 2017 s-au fãcut demersurile pentru înfiintarea si celui de-al doilea cabinet de medicinã scolarã, astfel cã în prezent, pe raza orasului Petrila sunt înfiintate, autorizate si functioneazã – deservind toate unitãtile de învãtãmânt de pe raza localitãtii – 3 cabinete medicale scolare: 2 cabinete de medicinã scolarã (unul deservind elevii unitãtilor scolare ce apartin de structura CEB 1 – Scoala Gimnazialã ID Sîrbu Petrila, unul deserveste elevii unitãtilor scolare ce apartin CEB 2 – Colegiul Tehnic Constantin Brâncusi Petrila) si unul de medicinã dentarã scolarã, cabinetele fiind de un real sprijin unitãtilor scolare, retelei de medicinã, si mai ales populatiei orasului. Cabinetele de medicinã scolarã au angajati 6 medici de familie (acoperind cele 2 posturi de medici care, desi au fost scoase la concurs în mod repetat, nu au fost ocupate) si 4 asistente medicale care asigurã activitãtile prevãzute de lege, accentul fiind pus pe preventie, triaj epidemiologic pentru toti elevii si prescolarii (dupã fiecare vacantã scolarã s-a efectuat triajul pentru 2900 elevi), examenele de bilant medical (în anul 2017 s-a efectuat bilantul pentru 325 elevi la cabinetul medical din cadrul CEB 2, la acest cabinet prezentându-se cu diferite probleme medicale sau beneficiind de consultatii un numãr de 297 elevi în anul scolar 2016-2017 respectiv 170 elevi în perioada septembrie – decembrie 2017), asistenta în perioada evaluãrilor si examenelor scolare, asistentã medicalã la diferite serbãri, actiuni scolare, activitãti sportive”, aratã un raport al SPLAS Petrila.
Tot la Petrila functioneazã si singurul cabinet scolar de medicinã dentarã. Si aici au avut loc sute de consultatii.
“Cabinetul de medicinã dentarã scolarã are angajat un medic stomatolog si o asistentã medicalã oferã servicii tuturor elevilor si prescolarilor de pe raza localitãtii (în anul 2017 s-au efectuat un numãr de 380 consultatii stomatologice – cu mentiunea cã acestea s-au realizat în perioada iunie – decembrie, întrucât medicul stomatolog s-a aflat în concediu medical de sarcinã si lehuzie în perioada ianuarie – mai, si aproximativ 15 vizite în scoli si grãdinite pentru profilaxie si preventie)”, mai aratã raportul.
Monika BACIU