Doar doi oameni au venit, pe ger, la adãpostul din Petrosani

Temperaturile au scãzut simtitor în ultimele zile, iar noptile sunt un calvar, asa încât oamenii fãrã locuinte au fost luati de pe strãzi si dusi la adãpostul din Petrosani. Asta, dupã ce politia localã a cãutat prin locurile în care se adãpostesc, de obicei, acesti oameni.
O parte, însã, a refuzat sã plece din canale. Actiunea este în plinã desfãsurare si, mai ales pe timpul noptii, acesti oameni vor mai putea sã doarmã în pat, la cãldurã.
„Având în vedere temperaturile foarte scãzute din ultima perioadã de timp, am luat mãsura ca toti acesti oameni sã fie luati de pe stradã si dusi la adãpostul nostru amenajat pe Strada Constructorul la nr 14. Numãrul lor a fost de doi pe noapte, din care unul vine doar permanent, al doilea fiind din altã localitate si ajunge când e prin zonã. Le dãm haine groase si acolo pot înnopta, dupã care dimineata pleacã”, a declarat Florin Nicolae, viceprimarul municipiului Petrosani.
Temperaturile au scãzut în ultimele nopti sub minus 15 C si atâta timp cât va mai dura gerul, oamenii de pe strãzi vor fi cãutati si li se va pune la dispozitie acest adãpost. De altfel, la Petrosani, unde existã douã camere, una pentru femei si alta pentru bãrbati, pot ajunge chiar si oameni din alte localitãti, pentru cã pot fi adãpostiti aici pe timpul noptilor geroase.
Cãutati de pompieri si jandarmi
Echipajele de pompieri din cadrul Detasamentului Petrosani si din subunitãtile apartinãtoare verificã locurile unde s-ar putea refugia persoanele fãrã adãpost.
Astfel, militarii fac noapte de noapte ture prin localitãtile Vãii Jiului, pe perioada de ger, iar cei gãsiti cã stau sub cerul liber, sunt ajutati sã se adãposteascã. Acesti oameni riscã sã-si piardã viata în conditiile în care au fost înregistrate în Valea Jiului si -17 grade Celsius. Vântul a sporit senzatia de frig, iar aceste persoane pot intra în hipotermie si chiar sã-si piardã viata”, a explicat unul dintre pompierii militari. O misiune asemãnãtoare au si echipele Jandarmeriei Hunedoara care vegheazã la linistea si ordinea publicã. Persoanele fãrã adãpost descoperite ajung, de regulã, la Unitãtile de Primiri Urgente, acestea din urmã fiind pregãtite sã acorde asistentã medicalã eventualelor victime ale gerului.
Maximilian Gânju
Diana Mitrache

Advertisements