232 lei/MWh este pretul cu care a fost tranzactionatã energia electricã. Anul trecut, pretul a fost de peste 700 de lei/MWh. Greul din ultimele zile nu a dus la cresterea preturilor.
Nici cererea pe piata de energie nu a fost la fel de mare precum în aceeasi perioadã a anului trecut. Joi, la orele prânzului productia de energie electricã a fost de 8505 MW, în timp ce consumul era de 8747 MW. Anul trecut se consuma 10.000 de MW.
Cea mai mare parte a energiei se producea pe bazã de cãrbune. 31.48% din cantitatea de energie a fost pe bazã de cãrbune. Energia hidro s-a clasat pe locul al treilea, cu un procent de 21.12%, în timp hidrocarburile au contribuit cu 24.11%.
Anul trecut, Complexul Energetic Hunedoara a vândut energie la preturi record. Nu acelasi lucru se poate spune si în acest an.
„Au fost momente când am vândut pe piata de echilibrare si am fost solicitati de DEN. Au fost preturi si de 600 de lei în unele zile, cam acesta a fost pretul maxim, de 700 lei, pe piata de echilibrare. Am vândut întotdeauna pe PZU la pretul de închidere a pietei o cantitate minimã astfel încât sã asigurãm energia termicã în Petrosani si Deva, iar în rest am rãspuns solicitãrii Dispecerului National, am functionat cu douã grupuri la Mintia si cu grupul de la Paroseni, pe perioade de circa o sãptãmânã – o sãptãmânã jumãtate, în luna ianuarie. Apoi am mers cu un singur cazan pentru refacerea stocurilor, am încercat sã nu rãmânem fãrã combustibil. Din august am vândut cu un pret de 350-400 lei, pe piata de echilibrare, pe perioade scurte, de câteva zile. Am pornit cel de-al doilea cazan de la grupul care functiona”, a spus în luna octombrie, Isai Mihai – sef serviciu ofertare CEH, în comisia de anchetã a ANRE.
În urmã cu câteva sãptãmâni, oficialii CEH spuneau cã se bazeazã, din nou, pe preturile ridicate la energia electricã. Deocamdatã nu au avut noroc.
Monika BACIU