Ziua de 24 ianuarie 1859 trebuie luatã ca reper de cãtre toti ce locuiesc acum în România. Elevii de la una dintre scolile ce se aflã în apropierea Bibliotecii municipale din Petrosani au venit sã afle, între rafturile de cãrti, ce spun înscrisurile despre asta. Nu e prima lor vizitã aici, dar acum au pregãtit si ei un mic program artistic.
Coordonati de Laura Haiduc si Monica Nagy, copiii au putut sã vadã chiar si proiectii cu imagini din acea epocã si astfel au marcat asa cum se cuvine, încã o datã, una dintre paginile importante ale istoriei noastre.
„Avem o actiune cu elevii la Scoala nr 7, asa cum am avut si în 15 ianuarie, când l-am celebrat pe Eminescu. Le-am pregãtit o proiectie de imagini cu Mica Unire si îi lãsãm sã asculte si cântece patriotice, iar ei vin cu spectacol”, a spus Delia Grosu, bibliotecarã, gazda evenimentului dedicat acestui eveniment istoric.
Unirea Principatelor Române a avut loc la jumãtatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova si Tara Româneascã sub numele Principatele Unite ale Moldovei si Tãrii Românesti. Unirea a fost legatã de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza si de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova si la 24 ianuarie 1859 în Tara Româneascã.
Cãrtile expuse la bibliotecã evocã modul în care Cuza a unificat Parlamentul si Guvernul, iar astfel a realizat unirea politicã în anul 1862. Dupã înlãturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidatã prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern. Principatele Unite primesc în mod oficial numele de România, abia prin Constitutia adoptatã la 1 iulie 1866 deoarece pe data de 1 decembrie 1918 s-a înfãptuit Marea Unire a Transilvaniei cu România. În acest fel s-a creat actualul stat, eveniment ce va fi marcat la finele acestui an, când se împlinesc 100 de ani.
Diana Mitrache