Inventiile din Valea Jiului, dar si din judetul Hunedoara vor fi promovate în Austria. Un ONG din Viena si-a manifestat intentia de a promova inventiile din Valea Jiului si judetul Hunedoara în Austria.
Rectorul Universitãtii din Petrosani este cel care a participat la discutia cu organizatia non-guvernamentalã din Austria.
“Am avut o întâlnire cu un ONG care doreste sã promoveze activitatea inovatoare în care am aderat ca parteneri fãrã obligatii financiare sau de altã naturã si care doreste sã promoveze inventiile tinerilor cercetãtori sau ale studentilor, ale cadrelor didactice pe lângã firmele din Austria. Dorim sã promovãm si unele firme românesti care sã fie cunoscute în Austria, în special firme din Valea Jiului si judetul Hunedoara. acest ONG promoveazã, în primul rând, inventiile tinerilor austrieci, dar nu sunt de neglijat nici solutiile noastre dacã ele sunt interesante pentru firme din Austria sau din Europa”,  a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universitãtii din Petrosani.
Cadrele didactice ale Universitãtii din Petrosani, dar si studentii au realizat de-a lungul timpului mai multe inventii. O parte din acestea au fost si brevetate, iar altele nu. Totul depinde de piata cãreia îi sunt adresate inventiile. Astfel, acum urmeazã a fi realizatã o bazã de date inventii, la Universitatea Petrosani.
“Avem inventii ale cadrelor didactice care unele sunt fãcute chiar si împreunã cu studentii, care sunt brevetate, iar altele nu sunt brevetate pentru cã nu s-a gãsit partenerul industrial care sã le aplice. Noi asta dorim, sã le facem o bazã de date cu aceste inventii si sã vedem cine e interesat de fiecare dintre inventii”,  a mai spus sursa citatã.
Patentele pot aduce inventatorilor, dar si Universitãtii din Petrosani fonduri. Trebuie identificate firmele care sunt dispuse sã aplice noile tehnologii.
“Trebuie sã gãsim firmele care le pot folosi sau sunt interesate. Dacã faci o inventie pentru un motor performant sunt mult mai multe firme interesate, iar dacã faci o inventie pentru ceva particular gãsim mai greu suportul unei firme care sã o aplice”, a mai spus rectorul Universitãtii Petrosani.
Monika BACIU