Punct final pentru proiectul educational „Stop Violentei” la Liceul Tehnologic Retezat Uricani – Scoala Gimnazialã Nr.2. Proiectul a fost derulat de cãtre Grupul Impact Best Hurricane sub îndrumarea liderilor seniori, prof. Kiss Elena si prof. Cioatã Ilie Nelu.
Proiectul a fost finantat în mare parte de cãtre Fundatia Noi Orizonturi prin Programul de Cooperare Elvetiano-Român.
La actiunea de joi elevii au participat la un teatru forum sustinut de tinerii impacti având posibilitatea sã fie actori încercând sã schimbe atitudinea si comportamentul celor violenti. Participarea a fost activã si de mare impact. S-au schimbat de multe ori personajele, elevii venind cu idei extraordinare de rezolvare a problemelor fãrã sã apeleze la violentã.  De asemenea au urmãrit un PPT prezentat de d-na profesor itinerant Pinko Loredana si apoi au luat parte la discutii.  Proiectul s-a derulat în scoalã pe parcursul mai  multor sãptãmâni, scopul acestuia fiind reducerea  violentei în mediul scolar. Impactii au reusit sã atingã coarda sensibilã a colegilor violenti si sã-i facã sã înteleagã faptul cã toti sunt egali, au aceleasi drepturi si obligatii, dar nu toti au avut parte de aceleasi conditii de dezvoltare. Dând dovadã de mai multã întelegere si tolerantã fatã de colegii proveniti din medii defavorizate ar putea sã observe anumite calitãti pe care acestia le au.
Totodatã, elevii si-au format unele abilitãti de viatã (sã identifice probleme, sã gãseascã solutii de rezolvare a problemelor fãrã violentã, sã creascã gradul de tolerantã), de comunicare, de organizare a diferitelor activitãti, de lucru în echipã, de autocunoastere si reflexie asupra comportamentelor. Si, cel mai important lucru, au ajuns la concluzia cã schimbarea trebuie sã înceapã cu fiecare dintre ei, cu fiecare dintre noi.
„Dacã fiecare dintre noi am actiona cu calm si nu am accepta violenta de nici un fel, cu sigurantã am trãi într-o lume mai bunã”! au declarat  impactii într-un glas.
Bianca SOCACI