Aici schiazã, acolo se dau cu placa de surf, ori viziteazã un vulcan activ. Sunt doar câteva dintre activitãtile derulate în cadrul unui proiect european la care au luat parte elevi ai Scolii nr 2 din Lupeni. Si experienta lor de pânã acum este de apreciat, mai ales cã fiecare a fost fascinat de câte ceva.
Si dacã cei din Insulele Canare au fost fascinati de zãpadã, ai nostri abia asteaptã sã vadã cum e pe placa de surf, dar s-au mirat teribil de obiceiurile celorlalti. Asta, pentru cã ei sunt acum gazdele strãinilor.
„Pentru noi aceastã experientã înseamnã sã învãtãm de la colegii nostri din alte tãri cum mãnâncã ei, care este alimentatia lor, sã încercãm sã desprindem lucruri noi de la ei, sã învãtãm sã depindem sporturi din alte tãri si sã ni-i facem prieteni. Am fost pânã acum în Sicilia si am fost la Vulcanul Etna, unde mi-a plãcut cel mai mult, m-am împrietenit cu un bãiat de acolo. Si mi-a plãcut si la un parc de aventurã de acolo, iar acum el e la noi”, a spus Raul Stefãnescu, unul dintre elevii care participã la acest proiect.
„Pânã acum este ceva putin neobisnuit, pentru cã noi nu am mai trãit asa ceva, dar este minunat sã am un copil în casã, care este strãin si nu vorbeste ca mine si nu are aceleasi obiceiuri ca si mine.  Stilul lor de viatã e altul. S-a trezit la ora 6 dimineata, fãrã ceas, sau alarmã. Mãnâncã doar cu furculita si este foarte diferitã de noi. Am învãtat, de când suntem împreunã, cã trebuie sã am rãbdare, sã învãt obiceiurile lor, ca sã facem schimbul de experientã, pentru cã ea e fascinatã de zãpadã. A ajuns asearã la miezul noptii si am mai stat pânã pe la 1,30, ca sã se bucure de zãpadã si o învãt sã facã un bulgãre de zãpadã”, a spus si Briana Rãdulicã, elevã care acum gãzduieste o fetitã din Insulele Canare, cãreia îi e frig, dar îi place mult zãpada si abia asteaptã sã meargã la Straja.
Proiectul se numeste „Sport si sãnãtate – Cea mai potrivitã cale de a învãta despre Europa” si la el participã copii din cele 4 tãri europene. Toti învatã unii de la altii, plus cã sunt nevoiti sã se înteleagã în limba englezã,, iar acesta este încã un punct important în beneficiul lor.
„Proiectul nostru este de tip Erasmus si este un proiect international, iar noi suntem la a treia mobilitate.  Pe parcursul acestei sãptãmâni, îi învãtãm sã schieze si sã le fim gazde cât putem noi de bune.  Din aceste experiente, copiii nostri au scãpat de trac, vorbesc limba englezã cu totii, pentru cã sunt ambasadorii nostri pretutindeni. Au învãtat despre traditiile si obiceiurile partenerilor nostri si cei care urmeazã sã meargã în Insulele Canare abia asteaptã în învete surf. Noi îi învãtãm sã schieze, ei de ale lor. Este o experientã deosebitã, iar scoala noastrã este la al treilea proiect international de acest tip si mai avem în derulare unul, care se va finaliza anul viitor”, a declarat Diana Mester, director Adjunct Scoala Generalã nr 2 Lupeni, structurã a Colegiului Teoretic „Mircea Eliade”.
Copiii sunt foarte fericiti cã au în preajma lor niste tineri strãini de zãpadã, de România în general si i-au primit în costumele noastre populare, cu pâine si sare si pe ritmuri acompaniate la fluier. Îi vor duce la schi si abia asteaptã ca ei sã se dea cu placa de surf.
Diana Mitrache