Universitatea din Petrosani ar putea avea un parteneriat cu Universitatea Tehnicã din Viena, la nivelul scolii doctorale. Pentru cã institutia de învãtãmânt superior din Viena nu are scoalã doctoralã, absolventii de masterat sunt îndrumati spre Petrosani, iar cursurile doctorale se vor realiza în co-tutelã, coordonarea fiind la Petrosani, iar un profesor universitar de la Viena sã fie în comisia de îndrumare.
Reprezentantii Universitãtii din Petrosani au încheiat de-a lungul ultimilor doi ani mai multe parteneriate cu universitãti din Europa si nu numai. Internationalizarea institutiei de învãtãmânt superior din Valea Jiului este o prioritate pentru echipa de conducere. Sãptãmâna trecutã, rectorul Universitãtii din Petrosani s-a aflat la Viena, acolo unde a încheiat un parteneriat c Universitatea Tehnologicã.
“Am fost o zi la Viena la invitatia rectorului Universitãtii Tehnologice din Viena, care a auzit de universitatea noastrã si cu care am demarat un parteneriat în cadrul programului ERASMUS +. Aici avem în vedere schimburi de studenti si cadre didactice pe specializãrile care le au si ei si noi. Pe lângã ERASMUS + am convenit un alt parteneriat si în alte domenii, în activitatea de cercetare în care sã fim parteneri în anumite proiecte europene, am convenit sã participe cu lucrãri la conferinta noastrã bianualã SIMPRO 2018, sã participe cu lucrãri la analele noastre si noi sã participãm la evenimentele stiintifice organizate de ei. Dupã aceste  etape vom putea spune cã ne putem angrena chiar în cercetãri comune pe domeniile mecanic, electric si al calculatoarelor”,  a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universitãtii Petrosani.
Un parteneriat care ar aduce un plus valoare Universitãtii Petrosani este legat de scoala doctoralã. Absolventii de masterat ai Universitãtii Tehnice din Viena vor fi îndrumati spre a urma cursurile doctorale la Universitatea din Petrosani.
“Ei nu au conducere de doctorat, le-am fãcut o prezentare a domeniilor noastre de doctorat si pentru vreo douã-trei domenii s-au arãtat interesati si vor promova aceste domenii în cadrul studentilor care terminã masteratul la ei, în asa fel încât sã vinã sã îsi facã doctoratul la noi. Acest doctorat vrem sã îl facem în co-tutelã, adicã coordonarea sã fie la Petrosani, dar sã avem în comisia de îndrumare si un profesor de la Viena”,  a mai spus sursa citatã.
Reprezentantii Universitãtii Petrosani si-au propus sã încheie noi parteneriate cu universitãti din întreaga lume.
“Noi am cãutat sã mentinem toate parteneriatele care s-au creat de-a lungul anilor de cãtre Universitatea din Petrosani, unele care s-au pierdut sã le reînnoim, si de ce nu, în functie de oportunitãtile care au apãrut în ultimii doi ani sã încheiem noi parteneriate care sã creascã vizibilitatea universitãtii noastre în Europa si în întreaga lume”,  a mai spus rectorul Universitãtii din Petrosani.
La Universitatea din Petrosani studiazã studenti din mai multe tãri europene, dar si din lume precum Africa, Mexic sau alte state.
Monika BACIU