Bugetul orasului Uricani a pierdut 2 milioane “dintr-o gresealã”

Autoritãtile locale de la Uricani se confruntã cu o situatie nemaiîntâlnitã pânã acum. Primarul orasului Uricani, Dãnut Buhãescu, sustine cã a pierdut circa douã milioane de lei “dintr-o gresealã” a Guvernului.
Executivul ar fi tãiat o parte din excedentul bugetar în care erau incluse si sumele din  fondul de urgentã. Primarul spune acum cã bugetul orasului pentru anul 2018 este grav afectat la capitolul functionare, însã cautã rezolvare la Consiliul Judetean Hunedoara.
“Asteptãm sã vedem. Eu am o problemã cã am minus 20 de miliarde, dintr-o gresealã a Guvernului. Guvernul a fãcut o gresealã si jumãtate din excedentul bugetar a fost tãiat din dreptul pe care îl are administratia localã la echilibrare. Mie mi-au tãiat aproape 20 de miliarde, în care au trecut la excedent bugetar si situatiile de exceptie, precum calamitãtile. Banii au fost primiti în 2016, nu am avut cum sã îi cheltuim si au fost trecuti ca excedent. Aproape 20 de miliarde din dreptul nostru conform legii ne-au tãiat. Sã vãd cum rezolv problema la Consiliul Judetean. E o sumã foarte mare si aici vorbim de buget de functionare, nu de dezvoltare”,  a declarat Dãnut Buhãescu, primarul orasului Uricani.
Mai mult, veniturile administratiei locale sunt mai mici si din cauza închiderii exploatãrii miniere Uricani. Primarul spune cã autoritãtile centrale trebuie sã gãseascã o solutie pentru a compensa aceste pierderi.
“În conditiile în care mina s-a închis… Nu are rost sã mai calculãm (pierderile cauzate de închiderea minei-n.r.) pentru cã încet-încet e “la revedere”. Nu are rost sã mai vorbesc despre asta. Nici nu mã mai gândesc la asta. O formulã trebuie gãsitã. La mine e o situatie exceptionalã. Dacã mai aveam încã o unitate minierã o compensam cumva, nu era asa grav, dar din motivul acesta situatia e mai specialã la noi, la Uricani. Vom vedea si trebuie sã rezolvãm”,  a mai spus sursa citatã.
Unitatea minierã de la Uricani s-a închis la finele anului trecut. Aici mai sunt angajate câteva persoane. Veniturile la bugetul local sunt în scãdere si din cauza reducerii impozitului pe venit, ca urmare a Revolutiei Fiscale, mãsurã adoptatã de Guvernul Tudose.
Monika BACIU

Advertisements