În cel mult o sãptãmânã, reprezentantii minerilor din Valea Jiului pleacã la Bucuresti sã se vadã cu Premierul Mihai Tudose. Deja au înaintat o scrisoare de intentie si, în functie de programul primului ministru, acestia urmeazã sã discute problemele absolut urgente ale Complexului Energetic Hunedoara. Asta, pentru cã se vorbeste despre divizarea colosului industrial în douã: o parte de minerit si una de energie.
„La nivelul CEH s-a constituit o comisie care are rolul de analiza si a identifica variantele pentru divizarea si separarea activitãtii energetice de cea minierã. Noi am fãcut un demers cãtre directorul general si am vorbit si cu ministrul energiei. Am cerut sã opreascã lucrãrile acestei comisii, pânã ce va avea loc întâlnirea cu premierul, pentru a clarifica câteva aspecte legate atât de activitatea pe partea de energie, cât si de cea de minerit. Noi nu avem aleasã o variantã în ceea ce priveste divizarea activitãtii, dar ea este impusã de obtinerea vechiului ajutor de stat, ce ne obliga sã facem o serie de modificãri organizatorice”, spune Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele din cadrul CEH. Concret, minerii au si un plan pe care vor sã îl discute cu Mihai Tudose, pentru cã vor sã stie cum vor lucra pe viitor si, de fapt, ce înseamnã viitorul pentru minerit si energie.
„Noi avem nevoie de rãspunsuri la câteva întrebãri, si anume: care va fi pretul de achizitie al cãrbunelui si durata pentru care se va face un contract ferm de achizitie al cãrbunelui, atât de la exploatãrile ce au ajutor de stat, cât si de la cele ce nu au. De asemenea, vrem sã stim de unde vin banii pentru rezolvarea problemelor de mediu de la Mintia, pentru cã noi suntem de acord cu SIEG-ul cu douã grupuri la Mintia si unul la Paroseni, SIEG care este fundamentat ca cele douã termocentrale sã functioneze cu cãrbune indigen. Asta ne-ar asigura nouã o relativã sigurantã în a functiona cu toate exploatãrile miniere ”, a mai adãugat liderul minerilor.
Premierul Mihai Tudose a fost în Valea Jiului si s-a întâlnit si cu liderii minerilor si cu conducerea sindicatelor, la finele anului trecut, în campania electoralã ce viza alegerile de la primãria Deva. De atunci, însã, minerii nu au mai ajuns sã discute despre strategia energeticã pe bazã de huilã si sperã sã lãmureascã acum acest aspect, la cabinetul primului ministru.
Diana Mitrache