Complexul Energetic Hunedoara ar putea intra, din nou, sãptãmâna aceasta în insolventã. În data de 16 ianuarie 2018, la Înalta Curte de Casatie si Justitie este un nou termen în procesul pe care Sindicatul „Noroc Bun” l-a intentat si care cere insolventa celui mai mare angajator din judetul Hunedoara.
Conducerea CEH a cerut intrarea în insolventã, procesul fiind pe rol, în prezent suspendat pânã la solutionarea cererii de interventie a Sindicatului „Noroc Bun”. Anul trecut, CEH a intrat în mai multe rânduri, în procesul de insolventã, pe motiv cã acest fapt era singura solutie pentru evitarea falimentului societãtii. Acum, sindicalistii spun cã sperã sã nu mai intre în insolventã, dar si-au luat si mãsuri preventive. „Eu sper sã nu se ajungã la aceastã reintrare în insolventã. Vreau sã stiti cã noi, prin negocierea Contractului Colectiv de  Muncã, din punct de vedere al securizãrii drepturilor oamenilor, am introdus mare pare din drepturile negociate în contractele individuale de muncã. Asta înseamnã cã, în momentul intrãrii în insolventã, dacã se va întâmpla asta si se va alege varianta denuntãrii CCM, oamenii vor avea drepturile asigurate. Dar, în ceea ce priveste modul de desfãsurare al activitãtii, vom vedea abia atunci dacã se va ajunge, care vor fi problemele cu care ne vom confrunta. Oricum, aceste intrãri si iesiri repetate ne-au adus nouã mari deservicii. Vã dau un exemplu. Nu avem acel transportor de la Unio Satu Mare, pentru cã firma nu a participat la licitatie, pentru cã nu au fost plãtiti la timp, pe perioada în care noi eram în insolventã”, a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele din cadrul CEH.
Acesta este al treilea an în care Complexul Energetic Hunedoara ar putea sã intre în insolventã. Prima datã, declansarea procedurii insolventei a avut loc la Tribunalul Hunedoara, în data de 7 ianuarie 2016. Sentinta a fost atacatã, iar Curtea de Apel Alba Iulia a decis anularea insolventei societãtii energetice. În acelasi an, în data de 23 iunie, Complexul Energetic a reintrat în insolventã, tot printr-o decizie a Tribunalului Hunedoara.
La fel ca prima datã, solutia a fost contestatã, iar în data de 8 noiembrie, aceeasi Curte de Apel Alba Iulia decide, din nou, iesirea din insolventã a mamutului energetic.
Din luna decembrie a anului 2016 pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia se judecã apelul Complexului Energetic. Au fost depuse cereri de interventie, unele dintre ele fiind respinse, altele admise. Acum, CEH mai asteaptã, încã o datã sã intre în insolventã, fiind la mâna justitiei.
Diana Mitrache