Începutul de an înseamnã si debutul ofertelor de vacantã. Românii s-au obisnuit ca la începutul anului sã vâneze vacantele ieftine. Ofertele early booking sunt la mare cãutare. Oficialii Ministerului Turismului vin însã cu o serie de atentionãri.
“Trebuie sã ne gândim la cetãteni. Prioritatea numãrul 1 a Ministerului Turismului este siguranta turistului român. În acest sens, avem nevoie de un sistem de garantare pentru pachetele de servicii turistice corect, unitar si eficient, care sã suporte inclusiv costurile de repatriere, în cazul aparitiei unor situatii neprevãzute. Este obligatia statului român sã vinã cu mãsuri specifice, având în vedere cã nu s-a realizat nimic de mai bine de 20 de ani în acest domeniu. Legea privind garantarea pachetelor de servicii turistice reprezintã temeiul legal primar, temei ce va fi urmat de normele de aplicare, sub formã de Hotãrâre de Guvern. Doar agentiile de turism organizatoare care obtin pentru prima oarã o licentã vor suporta contributia initialã, iar nivelul nu poate fi mai mic de 2.000 de euro. Agentiile de turism organizatoare vor declara trimestrial sumele încasate în avans de la turisti si vor depune o declaratie în acest sens pentru a avea o evidentã transparentã a nivelului de încasãri, pe baza cãreia se va calcula cuantumul contributiei la fond. Nu se va închide nicio agentie din cauza aparitiei acestui fond”, a spus ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre.
Ministerul Turismului a retras 107 licente ale agentiilor de turism
Ministerul Turismului a retras anul trecut 107 licente ale agentiilor de turism, în urma neregulilor descoperite, potrivit rapoartelor publicate pe site-ul ministerului.
În prezent, sunt licentiate 2.655 agentii de turism. Lista acestora este publicã pe site-ul Ministerului Turismului, la sectiunea ”Autorizare turism”.
De asemenea, alte 125 de licente au fost radiate la cererea firmelor. Comparativ, în anul 2016, un numãr de 1.073 de licente au fost retrase, fie din oficiu, fie pentru nerespectarea legilor în vigoare, noteazã News.ro.
Turismului românesc a fost marcat în ultimii doi ani de insolvente sonore, între care agentiile de turism Paravion.ro, Mareea si Genius Travel, dar si de sinuciderea patronului Omnia Turism, George Negru.
Ministerul Turismului anunta la mijlocul lunii decembrie cã nu existã pericolul ca cetãtenii României sã îsi piardã vacantele sau banii plãtiti pe vacante pentru 2018. Autoritãtile vor sã înfiinteze un fond de garantare a pachetelor turistice, administrat de Ministerul Finantelor Publice, care le va rambursa clientilor toate sumele plãtite pentru achizitionarea de pachete turistice.
”Fondul de garantare vine în sprijinul consumatorului, nu în detrimentul lui. Fondul de garantare a fost conceput tocmai pentru a elimina pericolele de pe piata turistului, pentru a nu mai exista falimente rãsunãtoare care lasã românii fãrã vacantele plãtite”, preciza atunci, în comunicat, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre.
Ministrul Mircea Titus Dobre mai spunea cã agentiile de turism organizatoare vor declara trimestrial sumele încasate în avans de la turisti si vor depune o declaratie în acest sens pentru a avea o evidentã transparentã a nivelului de încasãri.
”Legea privind garantarea pachetelor de servicii turistice reprezintã temeiul legal primar, temei ce va fi urmat de normele de aplicare, sub formã de Hotãrâre de Guvern. Doar agentiile de turism organizatoare care obtin pentru prima oarã o licentã vor suporta contributia initialã, iar nivelul nu poate fi mai mic de 2.000 de euro. Agentiile de turism organizatoare vor declara trimestrial sumele încasate în avans de la turisti si vor depune o declaratie în acest sens pentru a avea o evidentã transparentã a nivelului de încasãri, pe baza cãreia se va calcula cuantumul contributiei la fond. Nu se va închide nicio agentie din cauza aparitiei acestui fond”, spunea Dobre, în comunicat.
Monika BACIU