Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judetean Hunedoara, organizeazã miercuri, 10 ianuarie 2018, vernisajul expozitiei „Metalurgia fierului”. Evenimentul va avea loc a avea loc începând cu ora 11.00, în Palatul Magna Curia din Deva.
Expozitia este organizatã în cadrul perioadei de sustenabilitate a proiectului SEE intitulat „Când viata cotidianã anticã devine Patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitalã si contextualizarea artefactelor dacice din Muntii Orãstiei” – PA 16/RO12.LP10/18.02.2015. Promotorul proiectului este Universitatea Tehnicã din Cluj-Napoca, iar parteneri sunt, alãturi de Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca si Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca.
Regiunea Cetãtilor dacice din Muntii Orãstiei se individualizeazã nu numai prin prezenta unei arhitecturi monumentale, cu ziduri din blocuri de calcar fasonate, cu planuri inovatoare sau cu instalatii care permiteau un confort ridicat, ci si prin diversitatea si calitatea ridicatã a obiectelor folosite zi de zi, produse local sau importate din teritorii îndepãrtate. În cadrul acestei expozitii ne propunem prezentarea uneia dintre activitãtile care s-a remarcat în aceastã arie – metalurgia fierului, cu variatele sale aspecte. Pentru a ilustra ideea expozitiei sunt expuse artefacte din fier descoperite în aria capitalei Regatului Dac, cum ar fi unelte specifice unui atelier de metalurgie, lupe si lingouri de fier, unelte de dulgherie si tâmplãrie, unelte agricole, arme etc.
Evenimentul vine în continuarea si în completarea altei expozitii organizate în cadrul proiectului amintit, si anume „Incursiuni dacice în spatiul virtual”, dorindu-se astfel oferirea unor informatii suplimentare si diversificate despre civilizatia dacilor din Muntii Orãstiei.
Vã asteptãm!
Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva