A fost un an cu probleme multiple, dar minerii s-au ales cu un plus consistent la salarii.  Potrivit liderului Sindicatului Muntele, Darius Câmpean, negocierile sindicatelor au fost cu folos si, dacã în 2016, de Crãciun nu au luat prime, iar salariile au fost si atunci, ca si în ultimii 3 ani, înghetate, în acest an, situatia a stat cu totul altfel. Dacã socotim primele si adaosul net, minerii sunt pe plus.
„Vorbim de o  medie de 400 de lei, în plus, fatã de 2016, lunar. Cu tot cu prime si media dã cam 420 de lei, în plus, fatã de 2016”, a spus Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele din cadrul CEH.
Anul trecut, însã, au fost evenimente grave, la Lupeni, la Uricani, ori accidente. Minerii încã au lipsuri si munca în subteran e grea, iar acestea sunt pãrtile negative care contrabalanseazã grav situatia financiarã a ortacilor.
„Avem deficiente în ceea ce priveste aprovizionarea cu materiale si piese de schimb si trebuie sã spun cã am fost cu colegul de la Mina Livezeni, la ministrul Energiei, ca sã îi spunem direct despre problemele legate de întârzierea investitiei de la mina Livezeni. I-am adus în atentie mai ales aprovizionarea cu piese de schimb, destul de precarã, la nivelul tuturor unitãtilor miniere si necesarul de resurse umane, pe toate palierele în sucursalele miniere din Valea Jiului”, a mai adãugat liderul sindical.
Minerii lucreazã în subteran în conditii grele, iar  lipsurile i-au fãcut vocali la fiecare incident grav, în care au murit colegii lor în anul trecut. Ministrul Energiei Toma Petcu a promis, imediat dupã ce a venit la Lupeni si apoi la Uricani, în cazul celor douã tragedii, cã nu se va uita la bani si vor fi investitii. Asta, însã, nu s-a întâmplat nici pânã acum.
Diana Mitrache