O pt salvatori minieri din Valea Jiului vor participa la Concursul International de Salvare Miniera, editia a VIII-a, de la Donetk, Ucraina, sub egida Asociatiei Salvatorilor Minieri din Romania.

Donetk, Ucraina este locul in care timp de vreo 16 ani se confrunta intr-o competitie internationala salvatorii minieri din toata lumea. Desi Concursul International de Slvare Miniera se afla la cea de-a VIII-a editie, la Donetk, in anii fara sot au loc conferinte care aduc noutatile din domeniu din intreaga lume, se dezbat si se analizeaza studii de caz, iar in anii cu sot au loc aplicatiile practice sub forma acestui concurs, a dublat perioada competitiei prin idei si fapta.

Sub egida Asociatiei Salvatorilor Minieri de Suprafata si Subteran din Romania, opt salvatori minieri din Valea Jiului, respectiv doi de la INSEMEX Petrosani si sase de la Salvamin, vor participa pentru prima data la editia a VIII-a a Concursului International de Savare Miniera – Donetk 2012, care va avea loc in perioada 8-15 septembrie.

Artur Gaman, presedinte al Asociatiei Salvatorilor Minieri si cel sub conducerea caruia, la INSEMEX, s-au format generatii de salvatori, a declarat ca pana in prezent au confirmat participarea 26 de echipe din toata lumea, precum India, Canada, SUA, Germania, Polonia, Africa de Sud etc. si numarul participantilor va creste.

Un castig remarcabil pentru echipa din Valea Jiului este doctorul Catalin Popa – cel banuit ca nu se va opri vreodata din cautarile, initiativele si realizarile sale in ceea ce priveste profesia sa, perfectionarea pentru om si viata – de peste doi ani face parte si din colectivul INSEMEX, in cadrul programului de autorizare salvatori, unde preda

cursuri de prim ajutor. Doar ca doctorul a devenit si salvator minier, pe langa specializarile avute ca medic SMURD, fondator SARS, cu competente profesionale de interventie pentru situatii de urgenta etc.  Cum concursul va avea si o proba medicala, de prim ajutor, dr. Catalin Popa pare a fi cel mai indicat la acest nivel.

Echipa care v-a participa la Concurs a fost transmisa organizatorilor si este compusa din oameni remarcabili:  Gheorghe Mununar – capitan, Daniel Pupazan, vicecapitan, Catalin Popa – medic, Mihai Dosa – salvator, Constantin Ginghina – salvator, Marius Ichim – salvator, Daniel Beaca – salvator, Adrian Suciu – salvator. Multi salvatori din Vale s-ar fi pretat la un asemenea concurs de nivel international, dar regulamentele sunt clare.

”Acest concurs este o ocazie de exceptie pentru a vedea unde ne situam profesional, ca valoare, in raport cu salvarea miniera pe plan international. Este si o experienta personala remarcabila a fiecaruia, pe langa schimbul de experienta propriu-zis privind modul de actiune si diverse proceduri de interventie” – a declarat presedintele Asociatiei Salvatorilor Minieri din Romania, Artur Gaman.  De precizat ca o parte din costurile acestei participari vor fi suportate de Asociatie.

 Ileana Firtulescu