Pentru a-si pãstra douã locuri de parcare în fata cabanelor si pentru a-si transporta turistii, din oras pânã sus în statiunea de munte, cabanierii din Straja vor trebui sã plãteascã o redeventã anualã.
Asta s-a decis printr-o hotãrâre de consiliu, iar consilierii spun cã totul s-a aprobat, dupã ce asociatia cabanierilor a agreat ideea. De altfel, multi preferã sã îsi aducã turistii din oras pânã la cabanã, iar atunci nu mai plãtesc telegondola. Existã, însã, si posibilitatea de a nu plãti. „Suma de 500 de lei pe an s-a stabilit, în urma discutiilor avute între contabilii primãriei, cei de la Pro Straja si cei care detin cabane si vile în Straja, doar cã suma de 500 de lei nu este obligatorie pentru toti.
Doar pentru cei care vor sã urce si sã coboare, indiferent de orã si sã parcheze în usa cabanei. Doar acestia îsi vor achizitiona acel abonament anual. Ceilalti pot lãsa masina în parcarea din statiune, contra sumei de 10 lei pe zi”, a spus Ionut Nãsãlean, consilier PRM Lupeni, într-o conferintã de presã.
Proprietarii de cabane din Straja fac astfel de transporturi, ori chiar organizeazã excursii, si asta în conditiile în care un drum dus, cu un maxi-taxi spre cabanã, îl costã pe turist 15 lei. Fiecare cabanier, însã, va plãti 500 de lei si va avea rezervate douã locuri în fata locatiei.
„Dacã o firmã are 10 masini, începem în limita a douã locuri. Suma e destul de micã, în comparatie cu alte orase si vã dau exemplu podul de la Cernavodã, pe care îl trecem o datã si dãm 10 euro. Ei pot urca si coborî ori de câte ori au nevoie”, a mai adãugat Ionut Nãsãlean.
Miercuri, consilierii au votat sumele percepute pentru functionarea telegondolei în perioada 22 decembrie – 2 ianuarie, când pentru a urca, un turist plãteste 15 lei si pentru biletul de coborâre cu gondola alti 10 lei. Sumele vor fi practicate si în vacanta din februarie. Asta, în timp ce parcarea sus în munte va fi de 10 lei pe zi.
Diana Mitrache