Pensionarii plang langa ditamai ajutorul de incalzire

Lemnele duse pensionarilor de 80 de ani si peste, ca ajutor pentru incalzire, sunt ditamai trunchiurile de copaci. De peste o luna oamenii nici nu le-au putut urni din loc, iar un ”drujbar” costa 150 ron, suma cu care si-ar fi putut cumpara lemne gata taiate.

Exista oameni in varsta nevoiasi care au depus cereri la Primaria Petrosani pentru a mai scapa de presiunea platilor la intretinere avand in vedere ca pensia le este total insuficienta. Si cum cheltuielile cresc pe timp de iarna, multi au cerut ajutoare pentru incalzirea locuintei cu lemne si carbuni in conformitate cu OUG 70/2011. Ordonanta specifica precis care sunt conditiile care trebuie indeplinite pentru a obtine lemne pentru foc.

In asemenea situatie au fost cativa pensionari din Petrosani, carora serviciul de gospodarie – Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public si Privat – le-a aprobat cererile si le-a indeplinit dorintele. Asa s-a intamplat in Colonia Petrosani, strada Oltului, cu vreo luna de zile in urma. Pe stada respectiva, la nr. 28, domnei Terezia Marusca, in varsta de 80 de ani, i s-au descarcat la poarta lemnele solicitate. Bucuria a fost mare…

Doar ca respectivele lemne sunt ditamai trunchii de copaci, inalti de circa un metru si jumatate si cu un diamentru de vreo 80 cm. De vreo luna stau la poarta femeii pentru ca nimeni nu a putut-o ajuta macar sa-i le bage in curte. De cand i-a sosit ajutorul, doamna Terezia scotoceste prin Colonie un om care are o drujba. A gasit, chiar mai multi, doar ca i-au cerut 100-150 ron. Este o suma mare pentru dumnaei si nu si-o permite. ”Cu banii pe care mi-i cer drujbarii, as fi cumparat lemne gata taiate. Chiar nu am de unde plati atatia bani. Daca gasesc un om, s-ar chinui sa mi le taie si tot o sa-mi ceara bani destui, ca e greu la asa lemne” – a spus plangand, femeia de 80 de ani. Situatia doamnei Terezia Marusca nu este singulara…

De la serviciul de gospodarie Petrosani am aflat ca aceste lemne provin din taierile sau toaletarile arborilor de prin oras si sunt livrate ca urmare a cererilor aprobate.  Doar ca acei muncitori ar trebui sa stie, vorba carcotasilor, ca sigur creierul nu este un drog, deci este absolut legal sa-l folosesti. Daca tot aveau drujbe pentru taiat copacii, puteau sa despice acele trunchiuri macar in doua bucati stiind ca le vor duce unor oameni in varsta si bolnavi. Dar pentru asta trebuie sa-ti pese.

Cronica VJ a facut o cheta pentru ca doamna Terezia sa-si plateasca ”drujbarul”…

 Ileana Firtulescu

Advertisements

Un comentariu la „Pensionarii plang langa ditamai ajutorul de incalzire

  • 9 august 2012 la 22:04
    Permalink

    Chestia cu creierul si drogul sigur nu se refera la Dragomir. Nu poate folosi ceva ce nu poseda. Si spre deosebire de droguri, creier se vinde doar la macelarie. Dar acela e bun numai pane sau cu ceapa.

Comentariile sunt închise.