Temperaturile au devenit destul de scãzute în ultimele zile. Pentru a nu exista probleme din cauza înghetului, oficialii ApaServ le recomandã cetãtenilor sã îsi protejeze apometrele.
“Dacã apometrul este montat într-un cãmin, este recomandabil sã existe un capac care închide cãminul etans. Capacele si ramele cãminelor de apometru sau de canalizare trebuie curãtate de praf sau pãmânt, si, eventual, unse cu vaselinã sau produse similare. Astfel, în caz de înghet, acestea vor putea fi manevrate cu usurintã. În cazul în care capacele sunt confectionate din tablã, este indicat, din acelasi motiv, sã se punã o folie de plastic sub capac. Este bine sã se facã verificarea robinetilor din cãminele de apometru care închid traseul dinspre reteaua interioarã, pentru a se observa dacã acestea pot fi manevrate cu usurintã”, aratã cei de la ApaServ Valea Jiului. Si utilizatorii au o serie de obligatii pentru a-si proteja apometrele de înghet.
“În perioada rece utilizatorii au obligatia de a lua mãsuri pentru izolarea apometrului cu materiale termoizolante (polistiren, vatã mineralã) si asigurarea microclimatului pentru apometrele montate în scãrile de bloc (închidere usi, geamuri sau la nevoie înlocuirea acestora). În cazul apometrelor cu citire la distantã nu este necesar sã se lase liber vizorul aparatelor pentru citirea consumului si pot fi acoperite integral cu materiale termoizolante.
Pentru apometrele amplasate în subsoluri, recomandãm reducerea suprafetelor gurilor de ventilatie pentru a mentine temperatura peste limita de înghet a contoarelor”, mai aratã cei de la societatea de apã.
Anul trecut, în ciuda insistentelor celor de la ApaServ, au existat cazuri în care abonatii nu au tinut cont de informãri, au lãsat apometrele expuse, iar acestea au înghetat.
Monika BACIU