Premierul Mihai Tudose a felicitat Ministerele Economiei si Energiei, precum si Transgaz pentru semnarea contractului de executie a gazoductului BRUA, precizând cã acest proiect este „o investitie majorã”, care va determina crearea a 3.000 de locuri de muncã.
O parte din lucrãri vor fi în Valea Jiului, cea mai apropiatã organizare de santier fiind cea de la Turcinesti, în Gorj, dar ar putea crea locuri de muncã si aici.
Contractul a fost semnat în 29 noiembrie, valoarea totalã a investitiei este estimatã la 480 de milioane de euro, dintre care aproximativ 180 de milioane fondurile nerambursabil
Conducta de gaz transfrontalierã va trece prin Valea Jiului, pe la Paroseni, foarte aproape de Termocentrala de aici, care foloseste si gazul pentru producerea energiei termice. Gazoductul denumit generic BRUA reprezintã un proiect de interconectare pe un traseu lung de 528 de kilometri care leagã Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA).
Potrivit specialistilor, traseul gazoductului va trece prin apropiere de grupurile energetice din cadrul Complexului Energetic Oltenia si Complexul Energetic Hunedoara, pe traseul Craiova, Isalnita, Turceni, Rovinari, Paroseni, Deva. Deschiderea interconectorilor cu tãrile vecine si a coridoarelor regionale va fi atât o oportunitate pentru export, cât si o extindere a capacitãtilor de import.
Proiectul BRUA va trece prin Valea Jiului si va veni, prin Defileul Jiului de la Gorj, urmând drumul spre Hateg si vor fi amplasate 5 organizãri de santier ce vor urmãri traseul conductei de transport (Cãldãraru în Arges, Gusoieni în Vâlcea, Turcinesti în Gorj, Bucova în Caras Severin si Recas în Timis).
Diana Mitrache