Drumul Dracului – aproape de final

Un drum foarte important din Valea Jiului va fi gata anul viitor. Este vorba despre DJ666 Dealul Babii – Merisor, denumit si Drumul Dracului, pentru indicativul 666, care a fost reabilitat pe o bunã  portiune.
Acesta poate fi folosit de locuitorii din Vestul Vãii Jiului, care ar urma sã scurteze ruta, atunci când vor sã plece spre Deva si care vor iesi în DN 7 la Merisor.  „Lucrãm si la acest drum de 4 ani de zile, dar problema finantãrii a fost cauza. Acum avem finantarea, mai avem cam 1,5 km de drum, pe care îl face Consiliul Judetean, pe zona unde drumul este judetean. Anul viitor, ce ne apartine nouã, spre Vulcan, 1,2 km, îl vom prinde în buget si pânã la finele anul viitor îl finalizãm”, a promis Gheorghe Ile, primarul din Vulcan.
Totusi, chiar dacã drumul spre Hateg va fi scurtat cu aproximativ 16 km, Gheorghe Ile sustine cã traficul va avea portiuni de restrictii pentru masinile mari.
„Pe partea spre Merisor, este acolo îngustat foarte mult si va trebui sã facã cei de la Consiliul Judetan o restrictie de cãlãtorie pentru masinile mari, cã nu se vor încadra în zona respectivã, care are multe curbe strânse. Sper sã nu avem alte probleme si sã îl finalizãm anul viitor”, a mai spus Gheorghe Ile.  Odatã cu darea în folosintã a acestui drum, în afarã de scurtarea rutei Valea Jiului- Deva cu 30 de kilometri, aici se va putea dezvolta agroturismul. DJ 666 se afla pe traseul unuia dintre dintre cele mai vechi drumuri de pe teritoriul României.  Localnicii mai stiu cã pe aici au trecut pânã si o parte dintre legiunile lui  Traian, în drumul lor spre Sarmizegetusa Regia. Istoricii sustin însã cã, în Evul Mediu, drumul constituia o importantã cale de acces din Tara Româneascã spre Transilvania si invers. El a fost folosit intens pânã la finele secolului al XlX-lea, când a apãrut calea feratã dinspre Simeria pânã la Petrosani si ar fi fost abandonat dupã construirea drumului din Defileul Jiului.
Diana Mitrache

Advertisements