Directia de Sãnãtate Publicã a municipiului Bucuresti aratã, prin intermediul unui comunicat de presã, verificãrile care s-au efectuat la spitalul de Arsi din Bucuresti, acolo unde minerul rãnit în accidentul de muncã de la Mina Uricani a decedat.
În urma controlului dispus de ministrul Sãnãtãtii la Spitalul Clinic de Urgentã de Chirurgie Plasticã, Reparatorie si Arsuri, Directia de Sãnãtate Publicã a Municipiului Bucuresti a efectuat o actiune de control la aceastã unitate sanitarã în data de 9 noiembrie 2017. Tematica actiunii de control a vizat modul în care au fost respectate circuitele functionale si conditiile igienico-sanitare, modul de supraveghere, prevenire si limitare a infectiilor asociate actului medical cât si verificarea asigurãrii curãteniei, dezinfectiei si sterilizãrii în Compartimentul de terapie intensivã, statia centralã de sterilizare si magazia centralã de materiale sanitare.
“Echipa de control a DSPMB a constatat cã unitatea sanitarã a respectat în mare mãsurã termenele prevãzute în Planul de conformare pentru anul 2017, stabilit în luna martie, la redeschiderea sectiei ATI din cadrul spitalului. Unitatea sanitarã îsi desfãsoarã activitatea fãrã medic epidemiolog, responsabilitãtile privind supravegherea, prevenirea si limitarea infectiilor asociate actului medical revenind sefilor de sectie din cadrul spitalului. În luna octombrie 2017, în urma autocontrolului în care au fost recoltate 41 de probe (apa sterilã, aeromicroflorã, conditii igienico-sanitare si sterilitate) rezultã cã parametrii analizati s-au încadrat în limitele stabilite de legislatia în vigoare. Operatiunile de curãtenie si dezinfectie sunt efectuate prin servicii externalizate, cu exceptia aparaturii medicale pentru care operatiunile sunt efectuate de cãtre personalul medical al spitalului, conform graficelor de curãtenie si dezinfectie. În cadrul controlului efectuat de DSPMB, au fost recoltate 22 probe (15 Conditii igoenico-sanitare, 3 ape sterile si 4 aero-micro-florã) din compartimentul ATI – salonul 1 si sala de pansamente/baia arsului. Probele analizate sunt conforme si nu evidentiazã germeni s-au agenti patogeni peste normele admise”, aratã comunicatul Directiei de Sãnãtate Publicã Bucuresti.
Dupã decesul minerului, presedintele Asociatiei Pacientilor din România a fãcut acuzatii grave. Acesta declarase cã baia folositã pentru toaletarea pacientilor nu este sterilã.
“În opinia mea, acest spital trebuie închis. Aceastã sectie este colonizatã cu bacterii foarte periculoase. Procedurile de îngrijire medicalã sunt de-a dreptul criminale. Pacientii sunt spãlati în aceeasi cadã veche, care are o husã care ar trebui sã fie de unicã folosintã. Acea husã  nu poate fi dezinfectatã cu nicio procedurã. Arsurile lui (ale minerului – n.r.) nu erau atât de profunde, infectându-l cu o bacterie foarte periculoasã a reusit sã îi ia viata”, a spus la acel moment, Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Pacientilor.
În fisa pacientului s-au consemnat douã infectii cu bacterii, cu Klebsiella si Pioceanic.
“Datele pe care noi le avem spun cã acest bãrbat a fost infectat, colonizat cu bacterii periculoase, multirezistente la tratament. Aceastã infectie produce moartea”, a mai spus presedintele Asociatiei Pacientilor.
Numai cã în urma verificãrilor aceste ipoteze nu au mai stat în picioare.
“În unul dintre saloanele ATI si sala de pansamente/baia arsului, au fost gãsite barbotoare si circuite de nebulizare sterilizate cu termen de valabilitate depãsit de la începutul lunii octombrie. Unitatea sanitarã este aprovizionatã cu materiale sanitare sterile de unicã folosintã (mãnusi, seringã, echipament de protectie de unicã folosintã, câmpuri etc) si produse biocide TP1 si TP2, avizate si în termen de valabilitate. Pentru toaleta chirurgicalã/baia arsului exista achizitionate 3 tãrgi – cadã pentru îngrijirea pacientului ars. În sala de pansament/baia arsului se asigura apa sterilã printr-un sistem de filtrare, iar parã de dus este de tip capsula filtrantã, al cãrei termen de valabilitate este de 4 luni. La data controlului capsula filtrantã se afla în termen de valabilitate”, mai aratã DSP Bucuresti.
Echipa de control a Directiei de Sãnãtate Publicã Bucuresti a gãsit însã un vinovat. seful sectiei de arsi a fost sanctionat cu 1000 de lei.
„Pentru curãtarea si dezinfectia cãzii exista o procedurã întocmitã de seful compartimentului ATI. Operatiunile de sterilizare se efectueazã conform procedurilor specifice. Saloanele ATI sunt prevãzute cu instalatie de climatizare centralã de tratare a aerului, verificatã din punct de vedere tehnic. Pentru deficientele constatate, seful sectiei ATI a fost sanctionat contraventional cu o amendã în valoare de 1000 lei”, concluzioneazã cei de la DSP Bucuresti.
Alin Bãran, minerul decedat avea arsuri pe 50% din suprafata corpului si arsuri de cãi aeriene. Bãran Alin era cãsãtorit si are un copil minor care beneficiazã de alocatie de stat pentru copii.
Monika BACIU