Traditii, porturi si gustãri de tot felul au fost punctate de elevii Colegiului National Mihai Emimescu din Petrosani, de Ziua Nationalã.  Cu totii s-au strâns în curtea scolii, fiecare reprezentând câte un tinut al României, cu  tot ce au gãsit ei de cuviintã, ca sã impresioneze juriul.
Au avut cu ce, pentru cã s-au pregãtit asa cum se cuvine. Am vãzut în curtea liceului, de la tigani, la momârlani si de la maramureseni la dunãreni, însã toti s-au întrecut în cadrul acestui concurs, pentru care s-au pregãtit temeinic de mai bine de o sãptãmânã.
„Fiecare clasã a liceului nostru, în afarã de cele de a XII-a, care jurizeazã, ia câte o regiune, sau o minoritate nationalã, fac împreunã un stand, ne prezintã un moment artistic, specific regiunii respective si noi jurizãm”, a explicat Andrei Schiopu, membru al juriului, îmbrãcat si el cu un tricou ce simboliza Basarabia.
„Fiecare si-a amenajat standurile, în functie de cum au tras la sorti, biletele din diverse zone ale tãrii si îsi etaleazã ce au pregãtit. Este vorba despre un dans, se vede si aspectul culinar si sperãm ca juriul sã ia cea mai bunã decizie, pentru cã, în fiecare an existã o competitie strânsã între fiecare clasã”, a explicat si Alexandru Lãutaru, directorul Colegiului National „Mihai Eminescu din Petrosani.
S-au pregãtit intens si au durat mai bine de o sãptãmânã, timp în care au învãtat dansurile fiecãrei regiuni, si-au procurat straie specifice si au gãtit ca în zona respectivã.
Este o competitie, din care, de aceastã datã a câstigat Clasa a IX- a C, care au reprezentat regiunea noastrã, momârlanii, cu tot ce înseamnã ea.
Diana Mitrache