Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 decembrie 2017, o nouã piesã în cadrul actiunii intitulate „Exponatul lunii”, piesã ce poate fi admiratã în spatiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
Exponatul lunii decembrie face parte din colectia de Sectiei de Istorie Modernã si Contemporanã a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane, fiind vorba despre o fotografie reprodusã dupã un cliseu original. Piesa a intrat în patrimoniul institutiei noastre în anul 1976, în cadrul unei donatii consistente fãcute de cãtre fostul cãpitan Valeriu Pascu din Regimentul 64 Infanterie Orãstie.
Prin acest demers expozitional Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva doreste sã marcheze 99 de ani de la momentul 1 decembrie 1918, oferind publicului o piesã de realã valoare. În fotografie, donatorul, pe atunci locotenentul Valeriu Pascu din Regimentul 64 Infanterie Orãstie, se gãseste în spatele altui hunedorean celebru, dr. Aurel Vlad din Orãstie, în timpul discursului pe una din tribunele amplasate la Alba Iulia, prin care se aducea la cunostiinta celor prezenti mesajul delegatilor la Marea Adunare Nationalã care adoptase Rezolutia Unirii. Potrivit mentiunilor este vorba chiar despre tribuna principalã.
În catalogul-inventar figureazã urmãtoarea consemnare: „Obiecte donate de Pascu Valeriu, fost combatant, care a îndeplinit functia de port-drapel al gãrzii nationale din Orãstie, participant la Marea Adunare Nationalã de la Alba Iulia (Adresa actualã: Aurel Vlaicu, nr. 34, Sector ÎI, Bucuresti)”.
Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva