Reprezentantii Caritas Alba Iulia au venit la Petrosani sã punã bazele unei colaborãri cu administratia localã, pentru a sprijini proiectele si pentru anul viitor.
Discutiile s-au purtat cu privire la proiectele ce vizeazã atât vârstnicii pe care îi îngrijesc la domiciliu, care nu sunt putini, dar si copiii ce vin la centrele sociale ale filialei din Valea Jiului. Sunt planuri de viitor ce nu pot fi sustinute doar prin munca voluntarilor si, tocmai de aceea, discutiile s-au purtat cu administratiile locale.
„Trebuie sã ne orientãm cãtre Consiliile locale si cele judetene. Ei pot sã ne suplimenteze fondurile ce ne lipsesc si, pe termen lung, cred cã aceastã colaborare între consiliile locale si noi, furnizorii de servicii, este viitorul. Din punctul nostru de vedere, Petrosaniul este un punct strategic si Caritas Alba Iulia, de peste 20 de ani este aici, în Valea Jiului si oferã foarte multe servicii pentru copii, tineri si persoane bolnave sau vârstnice”, a spus Laszlo Ludescher, reprezentant Caritas Alba Iulia.
„Parteneriatul dintre Primãria municipiului Petrosani si Caritas, prin serviciile pe care le desfãsurãm, fie cã vorbim de îngrijirea copiilor, fie de vârstnici, este unul foarte important si sustinerea a fost una constantã. Altfel, noi nu putem face lucrurile sustenabile si pe termen lung. Doar dacã putem face parteneriate si fiecare partener îsi face propria treabã, atunci lucrurile merg bine. Caritas a venit în comunitate cu proiecte noi si utile pentru categorii vulnerabile si noi vrem sã pe viitor sã facem la fel, ca sã ajutãm cât mai multe persoane aflate în nevoie”, a adãugat si Alexandru Kelemen, coordonator Caritas Valea Jiului.
Primarul din Petrosani spune cã va finanta pe viitor proiectele Caritas, pentru cã este important aportul pe care voluntarii de aici si-l aduc. Si, dacã vorbim de bãtrânii care sunt tintuiti în propriile case si au rãmas singuri, dupã ce le-au plecat copiii în strãinãtate, ori de copiii din familii sãrace, toti pot fi ajutati în baza unui parteneriat solid.
„Discutãm despre ceea ce putem face pentru anul viitor si aici mã refer la activitãtile sociale. Noi avem o colaborare foarte bunã cu cei de la Caritas si vrem sã o dezvoltãm si sã o continuãm. Si pânã acum am finantat aceastã activitate, dar sunt reglementãri noi ce trebuie puse în acord cu ceea ce fãceam pânã acum”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, dupã întâlnirea în care s-a parafat colaborarea pe 2018, cu voluntarii de la Caritas.
Asociatia Caritas se aflã în Valea Jiului de 27 de ani si voluntarii activeazã la Centrul de Zi Maria Stein, unde regãsim un proiect  important, care a ajutat foarte multi copii sã se dezvolte din punct de vedere psihologic, relational. Caritas are  proiecte si pentru tineri, care tintesc dezvoltarea lor din punct de vedere al participãrii la viata comunitãtii si, poate cel mai important proiect al lor, este cel dedicat bãtrânilor. Practic, peste 50 de bãtrâni beneficiazã de acest ultim proiect si, de cele mai multe ori, acestia nu mai au familiile alãturi de ei, sunt singuri pe lume si ajutati doar de voluntari.
Diana Mitrache