Cãrbunele este necesar pentru producerea energiei electrice, la nivel european. Numai cã statele membre ale Uniunii Europene trebuie sã tinã cont de reglementãrile de mediu si sã treacã la decarbonizare. Secretarul Uniunii Industriei Electricitãtii, Kristian Ruby este cel care a fãcut declaratiile în cadrul unei întâlniri cu autoritãtile din România.
„Nu pot sã spun câti ani va mai fi necesar cãrbunele. Avem o dezbatere majorã în UE, pe acest subiect: cât de mult mai poate suporta capacitatea pietei cãrbunele? Comisia Europeanã a propus 2025 ca termen, însã noi credem cã este prea devreme pentru cã avem nevoie de securitatea aprovizionãrii, pe care nu o putem avea numai cu resurse regenerabile. Aceastã securitate nu poate fi realizatã nici acum, nici în 2025, poate nici în 2030, an în care estimez cã jumãtate din capacitatea necesarã va proveni din regenerabile. Cealaltã jumãtate va fi asiguratã din gaze, cãrbune si nuclear. Acestea sunt asteptãrile noastre”, a spus Kristian Ruby, secretarul Eurelectric.
Securitatea energeticã ar putea fi afectatã dacã Uniunea Europeanã va înãspri normele privind productia de energie pe bazã de cãrbune.
„Am avut o reuniune de board sãptãmâna trecutã, în care ne-am înteles asupra unei noi strategii de dezvoltare a asociatiei, de modernizare, de consolidare a acesteia. Pe partea politicã, am cãzut de acord asupra unei noi viziuni a întregului sector, care implicã toate tãrile din Europa. Ne-am înteles asupra programului pentru urmãtorii doi ani, ne-am actualizat punctul de vedere asupra pachetului de mãsuri pentru o energie curatã. Considerãm cã trebuie luate mãsuri proactive pentru trecerea la energia curatã. Nu este un proces usor sã treci la o economie bazatã pe emisii reduse de carbon. Trebuie sã fim responsabili si inteligenti în tranzitia la o economie decarbonizatã. Aceastã tranzitie este o provocare pentru sectorul energetic, dar care are o agendã plinã de oportunitãti. Tranzitia la o economie decarbonizatã a început în domeniul energiei electrice si am simtit impactul acestui proces în ultimii ani, prin introducerea energiei regenerabile, presiuni pe preturi, dificultãti în sectorul centralelor electrice conventionale. Dar, dacã privim peste trei, cinci, zece ani, vom vedea multe oportunitãti”, a mai spus sursa citatã.
Tranzitie fãrã afectarea companiilor din domeniu
Tranzitia la energia curatã nu trebuie sã submineze companiile energetice, mai considerã secretarul Eurelectric.
„Tranzitia la o energie curatã trebuie fãcutã într-o manierã echilibratã si ordonatã, sã nu subminãm companiile din domeniu. Nu ne putem permite întreruperi în alimentarea cu energie electricã în procesul de tranzitie, întrucât trecerea la o energie curatã presupune multã electricitate. Totodatã, nu putem permite ca energia sã fie prea scumpã”, a mai spus Kristian Ruby, la Bucuresti.
Secretarul Eurelectric considerã cã abonatii nu trebuie sã sufere din cauza preturilor mari pe piata de energie.
Monika BACIU