Toni Ionel Sedecaru, în prezent observator al AJF Hunedoara, a avut o viatã zbuciumatã. Dar cursul vietii sale a luat o turnurã bruscã, în urmã cu 25 de ani, cînd un grav accident de masinã avea sã îi schimbe traseul unei cariere ce se anunta exceptionalã.
De la handbal la fotbal!
Nãscut în nordul Moldovei, la Vatra Dornei, pe 28 noiembrie 1967 (în aceeasi zi si lunã cu celebrul filozof Fr. Engels si actorul Colea Rãutu!), Toni a iubit de mic sportul, dar nu fotbalul ci handbalul, pe care l-a practicat, ca junior, pânã la nivelul echipei Nationale ! Acolo, l-a avut ca antrenor pe Cornel Otelea, cel pe care îl va întâlni la Steaua, câtiva ani mai târziu, când Otelea era presedinte. Dar apoi, Toni îsi schimbã optiunea si trece la fotbal, unde, la 16 ani, este luat direct la divizionara „C” Minerul Vatra Dornei, cu care reuseste promovarea în Divizia „B”, câstigând seria I, cu un avans de douã puncte fatã de ocupanta locului II, Siretul Pascani. În sezonul 1984-1985, antrenorul Alexandru Lazãr îl duce la un trial la Vaslui, unde celebrul Gheorghe Ola  îl remarcã, incuzându-l imediat în Lotul UEFA ’86, unde va juca la Nationala de juniori timp de doi ani, fiind coleg, printre altii, cu Prunea, Dan Petrescu sau Gicã Popescu.
Refuzã Steaua, alege Jiul
Într-un meci amical al juniorilor la Ploiesti, mai multi tehnicieni s-au aflat în „spionaj”. Ticã Dãnilescu, pe atunci director executiv la Steaua, îi propune lui Sedecaru sã vinã în Ghencea, dar cu o „haltã” la ASA Mizil, intrã pe fir si Gigi Multescu, care promovase recent Jiul în „A”, si astfel Toni alege Valea Jiului.
Mãrire, ghinion, decadentã…
Urmeazã perioada Jiul Petrosani pentru tînãrul de numai 19 ani. Debuteazã într-un blat tipic vremurilor, cu Victoria Bucuresti (13 septembrie 1986), 1-2 în Capitalã, blat cerut de Gigi Multescu !? Dar Sedecaru se ataseazã rapid de echipa din Valea Jiului, unde, cu bune, cu rele, rãmâne patru sezoane, din care douã în Divizia „B” (1987-1989). Rãmân amintirile din vremea Nationalei, în care a fãcut un cuplu perfect cu Stroia de la Corvinul. Acum, fãcea casã bunã cu Vasile Popa.
„Ordin” de la Iordãnescu
Prin 1990 este remarcat de Puiu Iordãnescu, antrenorul de atunci al Stelei, acesta propunându-i un transfer la Steaua, fãrã …Mizil! Sedecaru acceptã, fiind foarte încântat cã va juca alãturi de valori precum D. Petrescu, Bumbescu, Lãcãtus, Balint, Ungureanu, Ilie Dumitrescu sau Fane Iovan, cu acesta din urmã întelegându-se cel mai bine în sistemul defensiv al Stelei. Sedecaru are maximul carierei sale, jucând în toate partidele Stelei timp de un an si jumãtate. Vârful de formã, în 1992, când Sedecaru  joacã impecabil, mai ales într-un meci cu Dinamo câstigat cu 1-0. Se vorbea chiar despre o posibilã convocare a sa la echipa Nationalã ! Dar, cînd uneori în viatã crezi cã totul îti merge bine, vine ghinionul.
3 aprilie 1992
Toni Sedecaru pleacã spre Vatra Dornei, cu un autoturism împrumutat de la fratele Nadiei Comãneci, la volan fiind Paul Udilã, fiul celebrului lãutar Ilie Udilã. Motivul deplasãrii, invitatiile de nuntã (ce urma sã aibã loc în luna iunie) la rudele din Moldova.
Dar, pe o sosea umedã în apropiere de Piatra Neamt, masina derapeazã, groaznicul accident neputând fi evitat.Dupã o lunã de stat în spital, Toni Sedecaru strânge din dinti. Revine la Steaua care, încet dar sigur, se debaraseazã de el.
Se cãsãtoreste, nasi fiindu-i Marian Bâcu si Marian Popa. Pleacã la Corvinul Hunedoara, dar nu rezistã. Va juca în Ungaria si dupã câteva încurcãturi cu o suspendare dictatã de UEFA ajunge din nou la Jiul, sub comanda lui Litã Dumitru, cu care reuseste în campionatul 1995-1996 o nouã promovare a echpei în „A”. Sedecaru evolueazã apoi doi ani în prima divizie, dupã care ajumge la Minerul Lupeni în Divizia „C”, unde îsi încheie cariera de jucãtor
„As mai vrea sã antrenez”
Dar tot la Minerul Lupeni, Toni Sedecaru a avut o perioadã bunã ca antrenor, apoi va ocupa aceastã functie si la Jiul Petrosani (dupã ce în 2007 a fost seful Centrului de copii si juniori), el fiind ultimul antrenor în Divizia  „B” în anul 2009 la Jiul cînd patronul Alin Simota a retras echipa din campionat la finalul turului 2009-2010!
„Atunci s-a rupt ceva în mine. Aveam o echipã bunã, cu Hotoboc, Pintilii, Mircea Gheorghe, Andrei Antohi, Gabi Apetrei si altii. Am terminat în prima parte a clasamentului, dar apoi s-a ales praful ! Am continuat apoi în Liga a IV-a dar n-a mai fost la fel…” rememoreazã Toni Sedecaru. „Acum sunt observator AJF Hunedoara, mã bucur cã fiica mea Antonia, la 24 de ani, are o meserie frumoasã în Capitalã, aceea de make-up stilist, este prietena fotbalistului Bumba si cã eu sunt sãnãtos. Dar marea mea dorintã este aceea de a mai reveni ca antrenor” încheie Toni Sedecaru povestea sa, acum la 50 de ani de viatã.
GENU TUTU