Toma Petcu promite investitii în sectorul energetic

Ministrul Energiei, Toma Petcu, promite investitii în sectorul energetic. Banii vor fi alocati din bugetele companiilor.
Prezent la o conferintã în domeniul energetic, ministrul a vorbit despre starea proastã a sistemului energetic, care suferã de o lipsã acutã de investitii.
„Sistemul energetic a fost sever neglijat la capitolul investitii si mentenantã. Trebuie sã fim constienti cã sistemul nu va putea functiona la nesfârsit fãrã sã investim. Iar acesta este focus-ul mandatului meu de ministru. O serie de investitii au fost deja fãcute, grupul 7 de la Isalnita, altele au fost deblocate, grupul 5 de la Rovinari, hidrocentrala Rãstolita. Una dintre cele mai importante este cea demaratã de Romgaz la Iernut, singurul proiect de producere a energiei electrice din ultimii 10 ani derulat de o companie de stat. Aceastã investitie este cu atât mai importantã cu cât în zona de nord a tãrii existã doar 20% din capacitãtile de productie din România, în timp ce acolo se consumã 60% din energia la nivel national. Investitiile vor fi, de acum încolo, punctul central al politicilor de business ale fiecãrei companii aflate în coordonarea Ministerului Energiei”, a afirmat Toma Petcu, ministrul Energiei.
Complexul Energetic Hunedoara se aflã într-o situatie criticã din acest punct de vedere. În unitãtile miniere se lucreazã cu tehnologii de acum 30 de ani, iar termocentrala de la Mintia este la un pas de a fi închisã pentru cã nu s-a conformat la cerintele de mediu. În tot acest timp, pe piatã au fost lansate diferite ipoteze, cã vin investitori din Israel sã retehnologizeze grupurile energetice.
Monika BACIU

Advertisements