Întrebãri fãrã rãspuns

Complexul Energetic Hunedoara este o “spetã” cu multe necunoscute. Niciunul din cei doi premieri care s-au aflat la conducerea Guvernului nu au putut oferi un rãspuns legat de viitorul societãtii energetice.
În luna februarie a acestui an, senatorul PNL Carmen Hãrãu, a adresat o interpelare premierului României, la acea vreme Sorin Grindeanu, despre Complexul Energetic Hunedoara. Între timp, premier a devenit Mihai Tudose, iar întrebarea a rãmas fãrã rãspuns.
În ceea ce priveste viitorul si speranta oamenilor din judetul Hunedoara ce îsi desfãsoarã activitatea din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (termocentralele Mintia si Paroseni si minele Lupeni, Vulcan, Livezeni si Lonea), dar si a oamenilor ce lucreazã la Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului (minele Paroseni si Uricani) vã redau urmãtorul paragraf din Strategia Energeticã a României 2016-2030 cu perspectiva anului 2050: “resursele de huilã din România sunt costisitor de exploatat, ceea ce face improbabilã construirea unor grupuri noi în locul celor retrase, nefiind justificate investitii ce ar urma sã foloseascã huilã de import. Durata de viatã rãmasã a grupurilor existente va depinde de mãsura în care reusesc sã rãmânã competitive în mixul energiei electrice în urma restructurãrilor si sã îsi îndeplineascã obligatiile de mediu”. Având în vedere aceste considerente, vã rog sã mã informati dacã în Programul de Guvernare aveti prevederi ce ar putea rezolva situatia de la Complexul Energetic Hunedoara, care sunt pasii pe care o sã îi faceti pentru rezolvarea acestei situatii si ce perspectivã au acesti oameni angajati ai celui mai mare agent economic din judetul Hunedoara”, aratã Carmen Hãrãu în interpelarea transmisã premierului în luna februarie a acestui an.
Planul de Guvernare a PSD prevede modernizãri la termocentrala Mintia. Astfel de tentative au existat si în trecut, însã au esuat lamentabil. Mai mult, între timp s-au schimbat toate planurile pentru CEH.
“Cãrbunele rãmâne o componentã importantã a mixului de materii prime energetice a României. Pe termen mediu, productia de huilã trebuie mentinutã pentru a asigura functionarea unui nou grup energetic la termocentrala Mintia si un grup la termocentrala Paroseni, pentru producerea de energie electricã si energie termicã în sistemele centralizate de termoficare de la Deva si din Valea Jiului (Petrosani, Lupeni, Vulcan etc.). La termocentrala Mintia, în urmãtorii 10 ani, se poate implementa un proiect cu un grup energetic (200 MW sau 500 MW), cu eficientã ridicatã (randament 43—45%, parametri ultracritici sau ultrasupracritici), (în locul celor 2 grupuri existente), respectiv un grup energetic de 150—200 MW, cu pat fluidizat sau parametrii supracritici, la Paroseni, dotate cu instalatii de mediu corespunzãtoare”, aratã planul de guvernare al PSD.
Complexul Energetic Hunedoara se confruntã cu nenumãrate probleme, însã politicienii vin numai cu promisiuni.
Monika BACIU

Advertisements

3 comentarii la „Întrebãri fãrã rãspuns

 • 22 noiembrie 2017 la 19:30
  Permalink

  …oare, cat isi ma bat joc de noi toate lichelele…..

 • 24 noiembrie 2017 la 04:48
  Permalink

  Fa eleonoro(vorba unui clasic in viata),chiar matale esti o intrebare fara raspuns! Chiar nu ti-e jena sa tot te bagi ca „musca in lapte” in toate !,cand matale iti bati joc de angajatii firmei familiei harau si tot dai lectii impreuna cu alt „maestru”-sluga lui hava-e vorba de penibilul fl roman! Mai lasa-ne ca dai in penibil! Daca ai face ceva concret pt cei pacaliti la vot(desi cam putini,ca doar ai intrat in parlament pe usa din dos la redistribuire)ai avea tot respectul,dar asa..

 • 24 noiembrie 2017 la 12:10
  Permalink

  USL, USL, USL.
  PNL: legi pentru corupti, acordare privilegii si drepturi speciale, primari cu un singur tur de alegeri, migratie politica.
  complici cu psd.
  restul e prosteala.

Comentariile sunt închise.