Potrivit Ministerului   Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale, zona montanã va beneficia de un sprijin financiar anual de 100 de milioane de euro, începând din 2018, în baza unui program dedicat, care se va derula pe o perioadã de 10 ani si pentru care se vor aloca de la bugetul national un miliard de euro.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale, Petre Daea spune cã programele din zona montanã sunt prioritare si necesare pentru viata satului românesc si din acest motiv se va aloca un miliard de euro pentru dezvoltarea si mentinerea oamenilor în aceste zone.
„Dupã 27 de ani, lucrurile nu sunt cum trebuie în zona montanã. Sunt locuri unde te întristeazã privirea si este obligatã sã renunte la peisajul zilnic. Trebuie sã închizi ochii sã te gândesti dacã este real ca în anumite zone ale tãrii sã existe o situatie caaceasta. (…) Sunt în fiecare zi în tarã, peste tot, si vãd lucruri exceptionale cu atâta dorintã de face si de a realiza, cum n-am mai putut-o gãsi de-a lungul vietii. Este, dacã vreti, motorul care îmi dã vitezã de a lucra, non-stop aproape, în vederea împlinirii aspiratiilor pe care le au oamenii de la sate. Din nefericire, nu putem face peste tot, dar un început trebuie sã aparã. Motiv pentru care am introdus în programul nostru un miliard de euro pentru zona montanã, pentru a putea face ceea ce putem sã facem obiectiv, în asa fel încât sã mentinem oamenii acolo, sã mobilãm muntele, sã atragem speranta tinerilor pentru aceste zone exceptionale pe care România le are din belsug, comparând cu alte state. Mã gândesc numai la 4,8 milioane hectare de pajisti, cât Elvetia, Olanda si Belgia la un loc”, a explicat ministrul Agriculturii, Petre Daea, în stilul sãu inconfuntabil.
Acesta a precizat cã oamenii muntelui sunt „extrem de mult legati” de aceastã zonã si „refuzã categoric din privire” sã plece din acele locuri, chiar dacã li se promite îmbunãtãtirea vietii în altã parte.
„Zona montanã pentru noi este o zonã prioritarã, în programul de guvernare, în activitatea mea de ministru si în preocupãrile noastre de zi cu zi. Programele din zona montanã sunt prioritare, necesare si extrem grele pentru viata satului românesc, la aceste altitudini. Oamenii sunt extrem de mult legati de aceste zone. Aproape nu poti sã îl dezlipesti chiar dacã i-ai acorda o altã sansã în altã parte, spunându-i cã viata lui se va îmbunãtãti, dacã va pãrãsi zona respectivã. Refuzã categoric din privire, ceea ce înseamnã cã noi trebuie sã ne ducem cu ceea ce trebuie cãtre el si nu pe el sã-l fortãm sã se disloce din acele zone”, a adãugat ministrul Daea.
Seful MADR a mentionat cã la Ministerul Agriculturii existã harta aceasta a muntelui, „pentru a intra în retina fiecãruia”, în vederea valorificãrii acestei „resurse formidabile” din zona montanã.
„Am pus în Ministerul Agriculturii harta aceasta pentru a intra în retina fiecãruia. Cine suntem, ce suntem si ce trebuie sã facem ca sã putem injecta sume, proiecte, idei, preocupãri zilnice, pentru a valorifica aceastã resursa formidabilã, pentru a se putea folosi de aceastã resursã formidabilã, în special douã specii, specia ovinã si taurina de carne. Evident cã o parte dintre dumneavoastrã puteti vedea greselile mele si poticnelile mele în exprimare, poate si greselile de parcurs, dar ele au o singurã tintã: de ajunge în vârful muntelui cu sprijinul necesar pentru a putea valorifica aceste resurse formidabile”, a mentionat Daea.
În România, zona muntelui reprezintã 29% din suprafata tãrii.