Douã evenimente importante menite sã promoveze valoarea si unicitatea Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Geoparc International UNESCO administrat de Universitatea din Bucuresti, au marcat Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO în România.
La Hateg a fost semnat primul protocol de colaborare cu un geoparc din Reteaua Globalã UNESCO a geoparcurilor, iar la Deva, în cadrul sedintei festive a Consiliului Judetean, a fost prezentat cel mai recent program UNESCO – Programul pentru Geostiinte si Geoparcuri, într-un context ce a reunit reprezentanti ai principalelor obiective UNESCO din judetul Hunedoara: Rezervatia Biosferei Retezat, cetãtile dacice din Muntii Orãstiei, Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, dar si pe taragotistul Pera Bulz, declarat Tezaur Uman viu UNESCO.
Semnarea protocolului de colaborare cu Geoparcul International UNESCO Tumbler Ridge din Canada este o premierã pentru Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului (GDTH) fiind primul document de acest fel semnat cu un geoparc din cadrul Retelei Globale a Geoparcurilor. Documentul prevede colaborarea si schimbul de bune practici între cele douã situri UNESCO de pe douã continente, prin schimburi de experientã în diverse domenii precum cercetarea stiintificã, educatia, geoturismul, interpretarea, dezvoltarea de geoproduse si implicarea comunitãtii locale în activitãtile geoparcurilor.
Colaborarea dintre cele douã geoparcuri UNESCO – Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului si Tumbler Ridge din Canada, a început în vara acestui an, multumitã proiectului ”Cãlãtoria lui Andi Andezit prin arii naturale protejate si geoparcuri internationale”, derulat de Asociatia Drag de Hateg si GDTH. Mascota Andi Andezit a ajuns în Canada si astfel povestea geoparcului din România si a programului de voluntariat de aici a atras atentia canadienilor. De altfel, Sarah Gamble, directorul Geoparcului Tumbler Ridge, a venit în luna septembrie la Hateg. Ea a fost impresionatã de activitãtile desfãsurate aici, pe multe dintre ele considerându-le exemple de bune practici care pot fi aplicate cu succes si în Canada. Astfel a luat nastere ideea acestui parteneriat care a putut fi semnat în acelasi timp, în România si în Canada, gratie unei conexiuni prin Skype.
Oportunitãtile deschise de acest parteneriat precum si cele oferite de dreptul de a utiliza puterea logo-ului UNESCO pentru cele trei zone din judetul Hunedoara au fost detaliate de directorul GDTH, dr. Alexandru Andrãsanu, în prezentarea sustinutã în cadrul evenimentului dedicat Zilei Patrimoniului UNESCO din România organizat de Consiliul Judetean Hunedoara. De altfel, judetul Hunedoara este singurul din tarã care are pe teritoriul sãu trei situri reprezentând cele trei programe majore ale UNESCO: Rezervatia Biosferei Retezat – un dar al naturii, inclusã în Programul Omul si Biosfera, cetãtile dacice din Muntii Orãstiei – un dar al strãmosilor, incluse în Programul Patrimoniu Mondial Cultural si Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului – un rezultat al muncii de conservare durabilã a valorilor locale din ultimii ani, inclus în cel mai recent program UNESCO, Programul pentru Geostiinte si Geoparcuri. Locurilor de sub sigla UNESCO li se adaugã oamenii. Taragotistul Pera Bulz din comuna Vata de Jos detine titlul onorific de Tezaur uman viu datoritã contributiei sale la salvarea, pãstrarea si promovarea cântecului popular.
UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization/ Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiintã si Culturã) este cea mai prestigioasã organizatie mondialã creatã cu scopul de a promova colaborarea între natiuni prin intermediul educatiei, stiintei si culturii. Organizatia reuneste 195 de state si 10 state asociate de pe întreg globul. România este membru al acestei organizatii din 1956, fiind reprezentatã de Delegatia Permanentã la UNESCO si de Comisia Nationalã a României pentru UNESCO.
Adina POPA