A fost elev la Scoala nr 7 din Petrosani, dar pasii l-au purtat pânã în Olanda, unde este acum cãpitan de vas. Nu a uitat, însã, niciodatã de unde a plecat si cã, actualul director al scolii, Vasile Pop, i-a fost chiar diriginte.
S-a întors recent cu un proiect special pentru copiii din aceastã scoalã si vrea sã îi motiveze sã învete.  Scoala l-a fãcut si pe el om si acum Petre Ursu e mândru sã facã ceva pentru copiii de aici. Noi l-am gãsit, la sfârsitul sãptãmânii trecute, în banca în care a stat si acum peste 3 decenii, însã, de aceastã datã, una modernã, într-o salã modernã, dintr-o scoalã ce aratã cu totul altfel la interior. Nimic nu mai este ca acum 34 de ani, însã, nostalgia rãmâne.
„Stiu cã am ajuns, prin fortele mele si cu ajutorul pãrintilor si al profesorilor mei ceea ce sunt azi si mã leagã foarte multe de scoala asta si tocmai de aceea vreau sã fac ceva pentru copiii acestei scoli. La rândul lor, trebuie sã învete. Nu învatã, s-ar putea sã nu aibã nimic. Eu le spun doar cã am luat-o de jos, am plecat de la scoala asta în 1983, la Liceul de marinã din Orsova, care s-a desfiintat si am urcat usor – usor, pânã am ajuns unde sunt acum”, ne-a povestit Petre Ursu, fost elev al Scolii nr 7, în timp ce îsi amintea exact fiecare salã, ce clasã gãzduia pe vremea lui.
Petre Ursu a gândit un proiect în care cel putin 10 copii, sefi de promotie pe fiecare clasã, pot ajunge la o pensiune ce îi apartine, de pe clisura Dunãrii. Este o vacantã pe care le-o oferã el, copiilor de la aceastã scoalã, ca premiu, pentru cã învatã. Vrea astfel sã îi stimuleze sã fie buni si sã nu lase scoala deoparte.
„Vreau sã pornesc un proiect, împreunã cu domnul director, non-profit. Adicã, vreau sã dau copiilor acestei scoli o vacantã de o sãptãmânã si mã gândesc aici la cei mai buni la învãtãturã. De ce fac asta? Simplu, oferã ca sã ai!”, ne-a spus Petre.

Actualul director al scolii i-a fost cândva diriginte si acum a revãzut cu lacrimi în ochi, anii în care acest om a fost în scoala lui. E o bucurie enormã aceastã revedere si modul în care ea va fi valorificatã în timp.
„Mi-amintesc de Petrisor, stãtea în banca a II-a, rândul de la mijloc si era comandant de grupã pentru cã era linistit, ambitios si iubit de toti. Nu se întâmplã zilnic cã, un elev, care a terminat acum aproape 40 de ani,  sã vinã, sã îti batã la usã si sã îti ofere ceva din ceea ce are el. Nu este nicio satisfactie mai mare pentru un cadru didactic, decât aceastã strângere de mânã. Un fost elev, ajuns pe o treaptã superioarã, vine înapoi si spune cã ai contribuit la mersul sãu ascendent în viatã”, a spus, vizibil emotionat, Vasile Pop, director la Scoala nr 7 Petrosani.
Cei 10 copii vor fi selectati dupã mai multe criterii ce tin de modul în care ei sunt la scoalã, dupã cât de bine învatã si cât de mult îsi doresc sã munceascã pentru a fi cei mai buni.
Vor merge anul viitor, o sãptãmânã, într-o vacantã pe clisura Dunãrii si totul  le va fi oferit de un fost elev al acestei scoli, care vrea astfel sã multumeascã celor ce l-au îndrumat în viatã.
Diana Mitrache