Acesta este mesajul pe care l-au lansat prescolarii Scolii Gimnaziale ,,I.D.Sîrbu,, din Petrila în ,,Sãptãmâna educatiei globale,, începutã luni, 13 noiembrie 2017.  Obiectivele activitãtii  pentru sãnãtate care au motivat demersul educational au fost: formarea unor atitudini si deprinderi favorabile sãnãtãtii; prevenirea dezvoltãrii de adictii de cãtre copii si adolescenti, dar si de cãtre adulti; implicarea activã  a persoanelor, încã de la vârstele mici, în a lua decizii corecte privind propria stare de sãnãtate, pentru îmbunãtãtirea stãrii de sãnãtate si cresterea sperantei de viatã a tuturor oamenilor.
Copiii au desfãsurat o multime de activitãti de interes larg, care si-au gãsit ecou în rândul adultilor din comunitate. Prin campania derulatã la structura Grãdinita P.N. si P.P. Nr.1 si Grãdinita ,,I.D.Sîrbu,, Petrila s-a dorit o corectã si eficientã informare  a  copiilor si adultilor privind problematica fumatului si a consumului de substante dãunãtoare sãnãtãtii omului pornind de la un fapt binecunoscut, acela cã micutii au un comportament empatic, ei observã si imitã comportamentul adultilor, mai ales al persoanelor din mediul familial, imediat apropiat, respectiv al mamei, al tatãlui, fratilor mai mari, apoi, odatã cu integrarea lor în societate ei imitã actiuni ale acestora aproape inconstient, fãrã a putea, la vârstele mici, sã evalueze consecintele negative ale fumatului, consumului de alcool, medicmentelor sau drogurilor, necunoscând riscurile grave asupra propriei sãnãtãti. Cadrele didactice au oferit perceptiei copiilor imagini sugestive de comportamente dãunãtoare sãnãtãtii, din pãcate comportamente adoptate încã de unii pãrinti sau alti membrii din familii, precum si imagini ale strãzii: tineri si adulti care încalcã legile unei bune convietuiri si, prin atitudini condamnabile, sunt exemple negative, nedemne de urmat.
Reactia cauzã-efect i-a invitat pe toti participantii la reflectie asupra: bolilor specifice fumatului activ sau pasiv, excesului de alcool, droguri sau medicamente. Copiii au concluzionat: ,,Copiii se pot îmbolnãvi mai repede si sunt în pericol atunci când nu au aer curat, se otrãvesc dacã beau alcool, îsi pun viata în pericol atunci când iau medicamente fãrã acordul doctorului, chiar si când folosesc gresit chibriturile, sau când se joacã cu tigãrile si focul.
Dupã discutii cu copiii si pãrintii s-au emis mesajele: “Fumatul dãuneazã grav sãnãtãtii!” “O lume fãrã tigãri este o lume mai sãnãtoasã si mai curatã!”“Împreunã salvãm natura, oamenii!” “Fumatul si alcoolul omoarã!”
Directoarele institutiilor,  profesor  Zorilã Coculeana , profesor Stefan Natalia, precum si colectivul de educatoare: Bãlãsoiu Catinca, Meraru Marcela, Preda Maria, Marcus Anca, Costache Cristina, Dan Ionela, Bîrlut Elena, Olah Cosmina, Herteg Liliana si Denes Melinda  considerã  cã activitatea si-a atins scopul, a favorizat practic  posibilitatea ca alegerile, optiunile favorabile sãnãtãtii sã fie la îndemâna populatiei, sã fie cel mai usor accesibile.
Impactul scontat a fost clar, prin exprimarea: Fumatul este un fenomen dãunãtor si dorim eliminarea totalã a acestui viciu în rândul indivizilor din toate mediile sociale.
Prof. Maria Marcela Meraru