La Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Hunedoara, circuitul formarii ca paramedic este inchis. Pentru doritori exista, totusi, o singura solutie!  

Cativa barbati, care au fost plecati o vreme prin tari straine, au activat ca voluntari in salvarea de vieti pe langa institutii de profil din Europa. Inapoiati in tara, au fost dispusi sa se scolarizeze, avand in vedere recomandarile de voluntariat, si sa devina paramedici. In demersurile lor, au aflat ca doar Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ”Iancu de Hunedoara” (ISU) califica/formeza profesional in acest domeniu, dar ca circuitul este inchis.  Adica ISU isi scolarizeaza doar salaritii intrati mai de mult in sistem, iar pentru cei din afara nu exista sanse.

Anemona Doda, purtatorul de cuvant al Inspectoratului judetean pentru Situatii de Urgenta, a confirmat acest lucru, cu precizarea ca doar deocamdata acest circuit de specializare este inchis.

”In cele cinci centre de formare si perfectionare de acest gen din tara au acces doar paramedicii, pompierii, cei care sunt studenti la medicina, medici sau angajati la o firma specializata in acest domeniu. Este vorba de perfectionarea personalului existent, deocamdata, de initierea, specializarea continua in descarcerare, de exersarea metodelor pe diverse paliere de dificulate etc.

In ceea ce priveste pe cei din afara sistemului pot face cursuri pentru specializari de acest tip la Centrul de Aptitudini Practice si Simulare in Medicina de pe langa Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu din Cluj” – a declarat Anemona Doda. Ca urmare, cei care doresc cu adevarat sa devina paramedici, exista o solutie si in Romania: Clujul!

 Ileana Firtulescu