Familia minerului care a decedat în urma accidentului de muncã de la mina Uricani va beneficia de sprijin financiar din partea Guvernului. Executivul a aprobat proiectul de hotãrâre “privind acordarea unor ajutoare de urgentã familiilor afectate de evenimentul care a avut loc în data de  30 octombrie 2017 la Sucursala Mina Uricani, judetul Hunedoara”.
“Prin proiectul alãturat de hotãrâre a Guvernului se propune acordarea de ajutoare de urgentã pentru sprijinirea unui numãr total de sase familii, conform anexei care face parte integrantã din prezenta hotãrâre, ai cãror membri au decedat sau au fost rãniti în evenimentul care a avut loc în data de 30 octombrie 2017 la Sucursala Mina Uricani, judetul Hunedoara, din cadrul Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului S.A. (…)Se propune acordarea de ajutoare de urgentã familiilor afectate, dupã cum urmeazã: a) câte 20.000 lei pentru fiecare dintre familiile persoanelor decedate, respectiv pentru doamna Anghel Cristina Luminita, sotia minerului decedat, domnul Anghel Aurel; b) câte 10.000 lei pentru fiecare dintre familiile persoanelor rãnite grav, respectiv pentru domnii Bãran Alin Daniel, Cîrlig Liviu Gabriel si Tiba Avram Octavian; c) câte 5.000 lei pentru fiecare dintre familiile persoanelor rãnite usor, respectiv pentru domnii Ianc Daniel si Brojban Nicu. Totodatã, se propune ca în situatia în care se înregistreazã decesul uneia dintre persoanele rãnite ca urmare a evenimentului care a avut loc în data de 30 octombrie 2017 la Sucursala Mina Uricani, judetul Hunedoara, sã se acorde diferenta dintre suma prevãzutã cu titlu de ajutor de urgentã pentru familia persoanei decedate si sumele prevãzute cu titlu de ajutor de urgentã pentru familiile persoanelor rãnite”, aratã proiectul aprobat de Executiv.
IV Sud, ce face legãtura dintre suprafatã si orizontul 500, o echipã formatã din patru lucrãtori a fost surprinsã de efectele unui suflu dinamic si termic, la circa 50 m de suprafatã. In momentul producerii evenimentului pe planul înclinat se aflau 4 lucrãtori, din care: – 3 lucrãtori au fost scosi de echipele de salvare la suprafatã; – 1 lucrãtor si-a pierdut viata. Cei 3 lucrãtori au fost rãniti si au fost transportati la Spitalul Municipal Lupeni, respectiv Spitalul de Urgentã Petrosani si ulterior, toate cele trei persoane au fost transportate cu elicopterul la Spitale din Bucuresti. Persoana decedatã este Anghel Aurel, cãsãtorit, sotia acestuia fiind doamna Anghel Cristina Luminita. Familia Anghel are un copil minor care beneficiazã de alocatie de stat pentru copii. Persoanele accidentate grav si spitalizate sunt: – Bãran Alin Daniel, cãsãtorit, sotia acestuia fiind doamna Bãran Liliana. Familia Bãran are un copil minor care beneficiazã de alocatie de stat pentru copii. – Cîrlig Liviu Gabriel, cãsãtorit, sotia acestuia fiind doamna Cîrlig Corina. Familia Cîrlig are doi copii minori, care beneficiazã de alocatie de stat pentru copii. Tiba Avram Octavian, cãsãtorit, sotia acestuia fiind doamna Tiba Avram Maria. Domnul Tiba Avram Octavian are în întretinere trei persoane: sotia si doi copii minori care beneficiazã de alocatie de stat pentru copii. Doi dintre lucrãtorii care au participat la scoaterea victimelor la suprafatã s-au intoxicat cu monoxid de carbon, fiind de asemenea transportati la Spitalul de Urgentã Petrosani unde în urma investigatiilor au refuzat internarea.
Persoanele nespitalizate sunt: Ianc Daniel, cãsãtorit, sotia acestuia fiind doamna Ianc Stefania. Familia Ianc are un copil major si un copil minor, care beneficiazã de alocatie de stat pentru copii. – Brojban Nicu, cãsãtorit, sotia acestuia fiind doamna Brojban Elena Nusa. Familia Brojban are trei copii minori, care beneficiazã de alocatie de stat pentru copii.
Monika BACIU