Dupã ce a fost introdusã canalizarea în statiunea Straja, nicio cabanã nu va mai fi vidanjatã. O spun cei din conducerea Apa Serv, care au primit o petitie din partea Asociatiei Cabanierilor, ca sã îi mai pãsuiascã pânã în varã.
Acest lucru este, însã, imposibil si, asa cum sustine Costel Avram, directorul SC Apa Serv, este lipsã de bun-simt, pentru clientii care le vor trece pragul în cabane. Mai ales cã fiecare cabanã nu este mai departe de 20 de m de teava canalizãrii si fiecare cabanã avea astfel de sisteme create pentru a evacua dejectiile.
„Am primit o adresã din Straja în care mi se cere sã îi pãsuim pânã anul viitor. Sub nicio formã nu sunt de acord! Atât timp, cât aceastã canalizare functioneazã, începând cu 1 decembrie, Apa Serv Valea Jiului nu mai are contract cu Asociatia Pro Straja pentru vidanjare. Ea trebuie sã intre imediat în functiune. Cabanierii vor rãspunde în fata Gãrzii de mediu, dacã nu se branseazã la reteaua noastrã de canalizare”, a spus Costel Avram, director general SC Apa Serv.
Apa Serv le-a trimis adrese celor din Straja, prin care le-a cerut sã se branseze la sistemul de canalizare toti cabanierii, pentru cã ulterior, contractul cu Asociatia Pro Straja va fi reziliat. Ei, însã, au cerut o pãsuire pânã în vara anului viitor. Vor asta, pentru cã, spun cei de la Apa Serv, s-au obisnuit sã nu investeascã nimic si sã deverseze WC-urile direct în pãdure. „Vreau sã vã spun cã, la marea majoritate a cabanelor, conducta principalã trece exact pe acolo pe unde dejectiile mergeau în pãdure de la ei. Sã fim sinceri cã nu existau în munte si mai ales unde am fãcut noi canalizarea, fose septice. Ea mergea direct în pãdure, aveau contract cu noi, dar unii mai bine ne dãdeau banii nouã, decât sã mergem noi sã le rãscolim rahatul. Acum îi fortãm noi sã facã ceea ce trebuie sã facã”, a mai adãugat Costel Avram.
Hidroconstructia SA Bucuresti este firma care a executat lucrãrile pentru partea de canalizare de pânã în oras si a câstigat licitatia cu cel mai bun pret, la suma de 1.792.416 lei fãrã TVA, pret mult mai mic fatã de estimãrile din caietul de sarcini, care au fost de peste 3,4 milioane de lei fãrã TVA si are o lungime de aproape 5.000 m si nu mai putin de 66 de cãmine de vizitare. Acum, fiecare cabanier trebuie doar sã se racordeze la acest sistem si conditiile din Straja vor fi la standardele normale.
Diana Mitrache