Valea Jiului abundã de obiceiuri strãbune. Sãrbãtoarea Crãciunului este cea mai încãrcatã de asemenea traditii care fac din zona noastrã o adevãratã vatrã traditionalã. La Lupeni, se va organiza în preajma sãrbãtorilor de iarnã “Festivalul Crailor”.
“Tinând cont de obiceiurile si traditiile nationale, dar si de cele locale organizate cu prilejul sãrbãtorilor de iarnã, si în mod special a Crãciunului, în municipiul Lupeni se doreste continuarea traditiei organizãrii concursului de colinde “Festivalul Crailor”.
În zona Vãii Jiului, obiceiul Crailor este unul dintre obiceiurile marcante, iar în municipiul Lupeni, cu ocazia Crãciunului sunt foarte multe astfel de echipe care sustin acest obicei strãvechi, pentru continuarea traditiei consider cã se impune ca si în acest an, autoritãtile locale sã-i stimuleze si sã-i sprijine pe acesti pãstrãtori ai obiceiurilor prin acordarea unor premii materiale”, spune Lucian Resmeritã, primarulmunicipiului Lupeni. 5.000 de lei a alocat Consiliul Local în vederea premierii celor care pãstreazã traditiile în municipiul Lupeni.
Monika Baciu