Mihai Tudose: “Suntem dispusi sã investim în retehnologizare”

Prim-ministrul României, Mihai Tudose, promite cã minele din Valea Jiului vor fi retehnologizate. Asta în contextul în care activitatea minierã este în restrângere tocmai din cauza lipsei investitiilor. Statul nu poate face investitii în sectorul minier, acesta fiind considerat ajutor de stat ilegal.
“Coalitia de Guvernare sã investeascã bani în minerit, fiindcã nu putem vorbi de centrala de la Mintia fãrã cãrbunele din Valea Jiului, care acum se produce putin si cu costuri foarte mari, tehnologia fiind de acum 50 de ani este evident cã nu putem vorbi de competitivitate. Suntem dispusi sã investim în retehnologizare, în siguranta muncii ca sã putem sã producem curent la preturi competitive si sã fim un pilon de bazã în strategia de securitate energeticã a României”, a spus prim-ministrul României, Mihai Tudose, la Mintia.
Mineritul ar putea continua în Valea Jiului si dupã anul 2018. Asta în conditiile în care CEH nu intrã în faliment si se pun lacãtele pe societate. Ministerul vorbeste de investitii la Complexul Energetic Hunedoara, însã nu vorbeste si de sursa de finantare. De unde ar putea proveni banii. Existã însã douã scenarii. Unul în care activitatea minierã continuã pânã în anul 2018 si altul în care mineritul existã si dupã aceastã datã, dar cu investitii.
Investitiile neoportune
Ministerul Energiei a avizat, în anul 2015, nefavorabil studiile de fezabilitate pentru dezvoltarea capacitãtilor de productie de la CEH. Lipsa investitilor din sectorul minier este resimtitã acut de cei care intrã zilnic în subteran pentru a scoate cãrbune. Lipsurile în minele din Valea Jiului sunt mari si cunoscute de ani de zile. Investitiile au rãmas la stadiul de intentie si cam atât.
“Luând în considerare conditiile de la fiecare exploatare minierã, conditii care trebuiau integrate în activitatea de bazã a Complexului Energetic Hunedoara, respectiv producerea de energie electricã, având ca deziderat în viitorul apropiat cresterea semnificativã a productiei de huilã, coroboratã cu scãderea costului pe Gcal produsã, se impunea actualizarea studiilor de fezabilitate care stau la baza Proiectelor tehnice în baza cãrora se desfãsoarã activitatea de extractie a cãrbunelui la sucursalele miniere”,  arãtau anul trecut cei de la CEH.
Necesitatea actualizãrii acestor studii se datoreazã conditiilor de exploatare care de-a lungul anilor s-au modificat, respectiv reteaua de lucrãri miniere s-a restrâns, adâncimea de exploatare a crescut, metodele de exploatare s-au schimbat. La fel s-a schimbat structura organizatoricã si s-a diminuat numãrul de personal.
“Prin actualizarea studiilor de fezabilitate se are în vedere stabilirea indicatorilor tehnico-economici, care prin aprobare constituie fundamentarea lucrãrilor de investitii privind dezvoltarea capacitãtilor de productie aferente celor 4 exploatãri miniere”, mai spuneau anul trecut reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara.
S-au realizat studii de fezabilitate pentru dezvoltarea capacitãtilor de productie de la EM Lonea, EM Livezeni, EM Vulcan si EM Lupeni, însã ministerul de resort a considerat neoportunã avizarea acestora.
“Studiile de fezabilitate au fost avizate în CTE-ul fiecãrei sucursale, în CTE-ul Directiei Miniere si C.T.E.-ul Complexului Energetic Hunedoara, urmând a fi avizate în C.T.E. – ul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, respectiv Agentia Nationalã de Resurse Minerale si ulterior aprobate în C.A.-ul Complexului Energetic Hunedoara. La acest moment existã un rãspuns al Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri în sensul cã „documentatiile aferente studiilor de fezabilitate sunt întocmite ce respectarea prevederilor legale în vigoare, avizarea fiind neoportunã în raport cu situatia economico-financiarã a C.E.H. Hunedoara””,  se mai aratã în rãspunsul CEH.
Lipsa investitilor din sectorul minier este resimtitã acut de cei care intrã zilnic în subteran pentru a scoate cãrbune.  Lipsurile în minele din Valea Jiului sunt mari si cunoscute de ani de zile. Investitiile au rãmas la stadiul de intentie si cam atât.
Monika BACIU

Advertisements

7 comentarii la „Mihai Tudose: “Suntem dispusi sã investim în retehnologizare”

 • 2 noiembrie 2017 la 19:48
  Permalink

  Sa vina odata investitiile promise la EM Livezeni si EM Vulcan pentru a deveni rentabila huila din valea jiului .

  Răspunde
 • 2 noiembrie 2017 la 23:56
  Permalink

  „Minerii Vaii…” fix asa ! . Stiam eu ca nu te descurajezi si nu te lasi asa cu una cu doua… 🙂

  Răspunde
 • 3 noiembrie 2017 la 15:41
  Permalink

  Retehnologizare prin gura: Plombe, proteze, aditie de os, implanturi si cu asta va umplut gura 🙂
  Stau si ma intreb, cat de prost trebuie sa fi, sa crezi toate raharurile astea dupa 28 de ani de retehnologizare pe suluri de hartie igienica,
  planuri elaborate in timp ce stateau PSD-istii pe WC.
  Jegosii astia penali promit non-stop si cretini din minerit se bucura ca focile
  la circ.

  Răspunde
 • 4 noiembrie 2017 la 16:48
  Permalink

  Gargara marca Tudose, buna pentru Minerii vaii jiului si a altora ca el ….

  Răspunde
 • 5 noiembrie 2017 la 23:36
  Permalink

  Tudorel este de fapt al guvernului Dorel.Tipul nu stie ca huila de Valea jiului se utilizeaza la obtinerea energiei electrice,el crede ca se foloseste la facut mici si gratare.Fripturistul tot fripturist!

  Răspunde
 • 6 noiembrie 2017 la 13:14
  Permalink

  Haideti repede cu investitiile ca sunt dispusi astia ca poate se indispun dupa alegeri.
  Cata ipocrizie la acesti alesi ai nostri…
  Ce le mai place….shaorma.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.