Amenajarea hidrotehnicã din Defileul Jiului va distruge Jiul în acest loc si, tocmai din acest motiv, ecologistii vor ca, la finele acestei sãptãmâni, sã organizeze un concurs în zonã.  Asociatia Green Adventure din Gorj  vine, în perioada 4-5 noiembrie, în Defileul, la un concurs de rafting pe râul Jiu.  Scopul principal al actiunii este de a  atrage atentia asupra pericolului cã, unul dintre cele mai bune trasee de rafting din România poate sã disparã.
„Un râu dispare în tevi! Un Parc National este distrus! Râul este Jiu si Parcul National este Defileul Jiului. Cel mai bun traseu de rafting din România poate sã ajungã istorie”, scriu reprezentantii asociatiei Green Adventure.  Amenajarea hidrotehnicã este gata, iar ecologistii cred cã de anul viitor ar putea sã devinã functionalã, iar debitul apei nu va mai permite niciodatã astfel de concursuri si aceasta ar putea fi, în opinia lor, ultima sansã de mai face rafting pe Jiu.  „Echipa Green Adventure este implicatã activ în campania de salvare a Jiului! Si tu poti sã te implici!
Hai alãturi de noi în weekend-ul 4-5 noiembrie si împreunã sã organizãm un eveniment numit sugestiv «Jiul e râu de munte, nu apã în conducte». Bucurã-te de o super experientã de rafting pe Jiu! Anul viitor, poate o sã fie prea târziu pentru asa ceva! Împreunã salvãm Jiul”, este îndemnul organizatorilor.Pânã acum au fost investite sume uriase în cele douã amenajãri de pe teritoriul judetului Hunedoara si cea de pe Gorj. Cifrele aratã cã lucrãrile care au fost realizate sunt aproape gata si cã acum se mai fac doar lucrãri de echipare si montare a instalatiilor în centrale.
Devizul total general al lucrrãilor este de peste 100 de milioane de euro si acolo, în afara celor douã  tunele, investitia este completatã de un baraj cu microhidrocentralã amplasat la Livezeni, la intrarea în defileu, care permite acumularea unui volum de apã de 130.000 mc, precum  si de o centralã  suprateranã echipatã cu 3 grupuri Francis,  pentru un debit total instalat de 36 mc/s, si putere instalatã de  40,5 MW. Complexul energetic, dacã va fi vreodatã finalizat, va avea o capacitate  anualã de 259 GWh.
De-a lungul timpului, mai multe organizatii sportive au ajuns în Defileul Jiului si au fãcut astfel de concursuri de rafting, curgerea de apã fiind pretabilã la astfel de sporturi de aventurã. La fel se va întâmpla si la finele acestei sãptãmâni.
Diana Mitrache