Municipiul Petrosani este fãrã îndoialã în centrul actiunilor dedicate sãrbãtorilor de iarnã. Un regal de evenimente va avea loc în luna decembrie în capitala Vãii Jiului. Manifestãri de 1 Decembrie, concert de colinde, spectacol de pian, concurs de religie si multe, multe alte actiuni menite a ne induce în spiritul sãrbãtorilor de iarnã vor avea loc la Petrosani.
În acest sens, deja se fac pregãtirile. Consiliul Local al municipiului Petrosani a alocat suma de 100.500 lei în vederea organizãrii unor activitãti cultural-artistice în luna decembrie.
“Luna decembrie este bogatã în traditii, simboluri si sãrbãtori. Acestea, pãstrate si transmise din strãbuni, au menirea de a ne aminti de copilãrie, de bucuria vietii, de farmecul vremurilor de altãdatã. Astfel, sãrbãtorile religioase si laice din luna decembrie nu sunt doar un motiv de bucurie pentru noi, ci si un prilej de a pãstra identitatea ca popor”, aratã proiectul de hotãrâre prin care s-a alocat suma de 100.500 de lei în vederea organizãrii unor actiuni dedicate sãrbãtorilor de iarnã.
Suma alocatã de Consiliul Local al municipiului Petrosani va fi utilizatã pentru mai multe actiuni. Sãrbãtorirea Zilei Nationale a României va avea loc, la fel ca în fiecare an, în parcul central Carol Schreter. Banii vor fi utilizati pentru actionarea de servicii pentru prepararea traditionalei iahnii de fasole si cârnati, pentru achizitionarea de stegulete si de servicii pentru decorarea Parcului Central Carol Schreter.
Sfânta Mare Mucenitã Varvara este ocrotitoarea municipiului Petrosani. De câtiva ani, cu acest prilej se organizeazã un concurs religios. Pentru aceastã actiune s-a alocat suma de 1700 de lei pentru premierea copiilor participanti la concurs. Pentru actiunile dedicate Zilei Internationale a persoanelor cu dizabilitãti s-a alocat suma de 2200 lei.
Bucuriile iernii
La fel ca în fiecare an, colindãtorii care vor trece pragul Primãriei Petrosani vor fi rãsplãtiti. “Bucuria iernii” este urmãtoarea activitate organizatã la Petrosani si constã în achizitionarea unor plase cu dulciuri colindãtorilor care trec pragul Primãriei.
“De asemenea, se vor achizitiona 10 costume “Mos Crãciun” necesare pentru marcarea momentului de sãrbãtoare pentru cei mici”, aratã hotãrârea. Pentru aceastã actiune s-a alocat suma de 13.000 de lei. În fiecare an, elevii din Petrosani primesc cutii cu bomboane, în pragul  sãrbãtorilor de iarnã.
“Acordarea a 4600 cutii de bomboane de ciocolatã în valoare estimatã de circa 53.000 lei prescolarilor si elevilor din clasele 0-VIII din municipiul Petrosani, persoanelor aflate la Casa Pollicino, copiilor cu handicap grav, copiilor în plasament si tutelã, copiilor aflati în clasele speciale, celor cu autism, copiilor aflati în centrul de zi Maria Stein si de la centrul Speranta pentru Colonie, prescolarilor de la Grãdinita Samariteanul, celor de la Centrul specializat de zi pentru resocializarea copilului predelicvent provenit din familii dezorganizate din Petrosani, altor persoane cu probleme sociale sau de altã naturã”, mai aratã documentul.
Klavier Art, la o nouã editie
Începutul lunii decembrie aduce la Petrosani un eveniment de exceptie destinat tinerilor pianisti. În perioada 8-10 decembrie va avea loc o nouã editie a Festivalului – concurs Klavier Art.Evenimentul  este organizat de Scoala Gimnazialã IG Duca în parteneriat cu Asociatia Klavier Art din Bucuresti. Actiunea este sustinutã de Primãria si Consiliul Local al municipiului Petrosani. “Activitãtile extrascolare reprezintã, pentru elevi, sansa unei dezvoltãri armonioase, iar copiii care sunt implicati în astfel de activitãti descoperã disciplinã, atât de necesarã pentru clãdirea unui viitor de succes. Fiecare elev care se implicã în activitãti extrascolare trebuie sustinut si încurajat. De asemenea, fiecare proiect initiat de cãtre institutii de învãtãmânt, care au ca scop principal promovarea talentului copiilor, trebuie sprijinit”, spun edilii de la Petrosani. An de an, la acest eveniment iau parte pianisti din toate colturile tãrii.
“Acest festival-concurs are ca scop principal promovarea muzicii clasice în rândul tinerilor si a melomanilor si sprijinirea tinerilor care se îndreaptã spre acest gen de muzicã, dar si plasarea municipiului nostru în circuitul cultural si educativ al muzicii clasice. Pe de altã parte, acest concurs oferã posibilitatea ca elevii si copiii cu talent deosebit sã se evidentieze si sã îsi valorifice potentialul artistic”, mai spun edilii. 7000 de lei a alocat Consiliul Local Petrosani pentru sustinerea acestui eveniment.
Luna decembrie – luna bilantului
Luna decembrie este si cea a bilantului. la final de an tragem linie si contabilizãm momentele anului care se încheie. Cuplurile, dar si elevii si sportivii din Petrosani vor fi în centrul atentiei.
“Atmosfera de iarnã ne aduce bucurie si ne aminteste cu precãdere de anii copilãriei, de emotia bilantului unui an. La ora bilantului se regãsesc si elevii din municipiul nostru, multi dintre ei putând sã se mândreascã cu rezultate extraordinare obtinute la olimpiade si concursuri nationale, precum si sportivii participanti la competitii si campionate nationale sau internationale. Fãcând un salt peste timp si cuplurile care au 50, respective 60 de ani de cãsãtorie sunt la momentul bilantului unor frumosi ani petrecuti alãturi la bine si la rãu”, aratã hotãrârea consiliului local prin care s-a alocat suma de 50.000 de lei în vederea organizãrii acestor actiuni de premiere.

Revelion pentru pensionari si revelion în stradã
Tot o traditie a Primãriei si Consiliului Local Petrosani este organizarea revelionului. Se va organiza atât revelionul pensionarilor, cât si revelionul în stradã. “Ceremonialul de înnoire simbolicã a timpului calendaristic în noaptea de 31 decembrie – 1 ianuarie era numit la români “Îngropatul anului”, denumirea de “Revelion” apartinând timpurilor moderne. Revelionul este sãrbãtoarea ce se manifestã prin credinta unui nou început si speranta unui viitor mai bun. Primãria municipiului Petrosani si Consiliul Local au organizat, anual, la finele lunii decembrie, Revelionul Pensionarilor. Acest eveniment reprezintã o recunoastere a muncii acestor oameni si o micã posibilitate de a le oferi un moment în care, printre cei de aceeasi vârstã cu ei, sã sãrbãtoreascã sfârsitul unui an si începutul unuia noi. Se are în vedere faptul cã multe persoane participante nu au posibilitatea financiarã de a participa la evenimente de acest gen organizate de restaurantele din municipiu, fiind cu posibilitãti materiale foarte reduse. Se estimeazã participarea unui numãr estimativ de 1200 persoane. Fiecare persoanã participantã va contribui cu suma de 35 de lei din valoarea meniului, iar Primãria municipiului Petrosani va completa pretul meniului. Datoritã numãrului mare de persoane, evenimentul se va desfãsura pe parcursul a mai multor zile, în mai multe restaurante, meniul fiind acelasi”, aratã proiectul prin care Consiliul Local al municipiului Petrosani a alocat suma de 77.500 de lei pentru organizarea revelionului pensionarilor si a revelionului în stradã.
Totodatã, Consiliul Local si Primãria municipiului Petrosani vor organiza si revelionul în stradã. Acestea sunt doar câteva din activitãtile ce vor avea loc în luna decembrie a acestui an, la Petrosani.
Monika BACIU