Între 25 si 27 octombrie 2017 s-a desfãsurat la Palatul Parlamentului o noua editie a “Salonului Cercetãrii Românesti”.
Manifestarea organizatã de cãtre Ministerul Cercetãrii si Inovãrii si Camera Deputatilor a României s-a dorit a fi o oglindã fidelã a capacitãtii cercetãrii românesti de a produce solutii inovative pentru economia româneasca.
Peste 100 de expozanti din sistemul privat si de stat si-au expus cele mai valoroase lucrãri, dintre care multe au cucerit medalii de aur si argint în douã mari saloane internationale de inventii în acest an, la Geneva si Barcelona. In paralel cu expozitia dedicatã cercetãrii, a avut loc si Forumul Inovãrii, manifestare de traditie a cercetãrii românesti.
În cadrul acestui forum au fost prezentate programele de finantare coordonate la nivelul PNCDI III, platformele suport pentru CDI si s-a reiterat necesitatea si importanta transferului inovãrii si cunoasterii dinspre cercetare spre mediul economic. Ultima zi a Salonului a fost dedicata copiilor si tinerilor cu calitãti deosebite care îsi propun sã devina cercetãtori. Acestia au avut ocazia sa se întâlneascã cu binecunoscutul om de presa si totodatã mare iubitor de stiintã, Alexandru Mironov, dar si cu echipa de redactie de la Revista “STIINTà si TEHNICÔ. Dintre oficialitãtile care au participat la aceste evenimente se pot mentiona domnul Ciprian Preda, secretar de stat în Ministerul Cercetãrii si Inovãrii, domnul Valentin Adrian Iliescu, consilier al ministrului, mai multi directori din cadrul autoritãtii de stat pentru cercetare-dezvoltare si inovare. De asemenea, alte personalitãti marcante ale vietii politice românesti, cum ar fi Presedintele Senatului României, dl. Cãlin Popescu Tãriceanu, dna. senator Ecaterina Andronescu, presedintele Comisiei de învãtãmânt, stiintã, tineret si sport din Senatul României, fost ministru al educatiei si cercetãrii, dl. deputat Anton Anton, etc. au vizitat standurile si au purtat discutii cu expozantii, exprimându-si deschis sustinerea pentru domeniul cercetãrii si inovãrii în contextul prioritãtilor politice ale momentului, inclusiv din perspectiva unei finantãri corespunzãtoare a acestor activitãti.
INCD INSEMEX Petrosani a participat la aceste manifestãri stiintifice de prestigiu cu 5 inventii, apreciate în acest an cu medalii de aur si argint la saloane internationale, astfel: – Metodã de restabilire a unei retele de aeraj afectate de o explozie, pe baza traseelor critice, autori: Doru Cioclea, George Artur Gãman, Constantin Lupu, Emilian Ghicioi, Ion Gherghe, Emeric Chiuzan, Cristian Tomescu, Corneliu Boantã, Marius Cornel Suvar, Vlad Mihai Pãsculescu – Medalie de aur, Geneva 2017 – Metodã de determinare a eficientei retelelor complexe de aeraj, autori: Doru Cioclea, George Artur Gãman, Constantin Lupu, Emilian Ghicioi, Ion Gherghe, Florin Rãdoi, Corneliu Boantã, Marius Darie, Cristian Tomescu, Emerich Chiuzan, Marius Morar – Medalie de aur, Geneva 2017 – Metodã de identificare a constructiilor de aeraj critice la nivelul unei retele complexe de aeraj, autori: Doru Cioclea, Nicolae Ianc, George Artur Gãman, Constantin Lupu, Emilian Ghicioi, Ion Gherghe, Florin Rãdoi, Adrian Matei, Corneliu Boantã – Medalie de argint, Geneva 2017 – Stand pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile, autori: Maria Prodan, George Artur Gãman, Emilian Ghicioi, Constantin Lupu, Doru Cioclea, Vlad Mihai Pãsculescu, Dan Gabor, Nicolae Vlasin, Adrian Jurca, Andrei Szollosi Mota, Irina Nãlboc, Marius Cornel Suvar – Medalie de aur Innova, Barcelona 2017 – Stand pentru cercetarea imagisticã a exploziilor de gaze, autori: Nicolae-Ioan Vlasin, George Artur Gãman, Emilian Ghicioi, Constantin Lupu, Vlad Mihai Pãsculescu, Daniel Pupãzan, Maria Prodan, Angelica Nicoleta Cãlãmar, Doru Cioclea, Irina Nãlboc, Marius Cornel Suvar, Gheorghe – Daniel Florea – Medalie de aur Innova, Barcelona 2017.